Știri: Spectacolul „Gemma Habibi” se va juca la Teatrului German de Stat din Timișoara fără public

20
Afis Gemma Habibi Timisoara

Din cauza evoluției pandemiei și în urma adoptării „Hotărârii privind instituirea măsurii de limitare a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV2 la nivelul județului Timiș” de către Comitetul județean pentru Situații de Urgență, activitatea cu publicul a Teatrului German de Stat din Timișoara a fost suspendată pe o durată de 14 zile.

Cu toate acestea, spectacolul Gemma Habibi, programat pentru duminică, 18 octombrie la ora 19.30, va fi jucat la sediul instituției, fără public, cu respectarea tuturor normelor de protecție a performerilor și a personalului tehnic. Reprezentația va fi înregistrată și difuzată la o dată ce va fi comunicată ulterior pe platformele de comunicare ale Teatrului German de Stat din Timișoara și ale Forumului Cultural Austriac.

Contravaloarea biletelor achiziționate pentru Gemma Habibi vor fi returnate automat în conturile celor care și-au achiziționat biletul online. Spectatorii care și-au cumpărat bilete de la casieria Teatrului German sunt rugați să vină la ghișeu cu biletele, unde li se vor returna banii.

Vă vom informa cât de curând în legătură cu data de difuzare online a spectacolului.

Gemma Habibi, un performance austriac despre furie şi identitate

A avea inimă, a-i lua cuiva inima din piept – la figurat, dar mai ales la propriu. Pornind de la diferitele înţelesuri ale unor astfel de jocuri de cuvinte, romancierul şi performerul Robert Prosser, alături de bateristul Lan Sticker, creează Gemma Habibi, un performance deloc metaforic despre relaţiile între oamenii şi comunităţile unui oraş multicultural contemporan. Proiectul se desfăşoară în cadrul programului „Performing Austria” şi reprezintă contribuţia Forumului Cultural Austriac Bucureşti la campania internaţională „Österreich liest. Treffpunkt Bibliothek” („Austria citeşte. Biblioteca, loc de întâlnire”) şi beneficiază de sprijinul Goethe-Institut Bucureşti.

Punctul de plecare al performance-ului Gemma Habibi este romanul omonim, publicat de Robert Prosser în 2019 (Ed. Ullstein). Cartea vorbeşte despre dificultăţile de adaptare a numeroşi europeni la schimbările rapide de pe continentul lor şi la presiunea migraţiei, despre identitate culturală si a trăi împreună, dar şi despre competiţia şi acceptarea, reale sau de faţadă, între diferitele comunităţi etnice. Oameni şi idei spuse şi nespuse se întâlnesc şi se înfruntă, pur si simplu, într-un ring de box, într-o înfruntare corp la corp, tensionată de cuvinte şi de percuţie.

„Ritmul trece de la jazz la cadenţe brutale, povestea este nu numai palpitantă ci mai ales un portret al timpului nostru. În Siria s-a dezlănțuit războiul, refugiații ajung în Europa, societatea se revoltă. Toate acestea afectează direct viaţa lui Lorenz, care se antrenează pentru campionatele european şi mondial de box. O combinație neobișnuită de literatură și muzică, în care respiraţia şi limbajul ritmează, sacadează, interpretează; percuția este o demonstraţie de virtuozitate și improvizație. Un spectacol dens, intens, despre obsesie și prietenie, angajament și plecare – şi despre experiența excepțională pe care doar un ring de box o face posibilă”, explică performerul şi romancierul Robert Prosser.

Adaptat pentru această reprezentaţie unică la Teatrul German de Stat din Timişoara, spectacolul beneficiază de participarea extraordinară a actorilor Olga Török şi Richard Hladick.

Robert Prosser este născut în 1983 în Alpbach, Tirol, şi locuiește atât în oraşul natal cât și la Viena. Este un călător neobosit, preferând Asia, lumea arabă și Regatul Unit. Scriitor, artist, curator, a publicat printre altele romanele Phantome (Ullstein, 2017) și Gemma Habibi (Ullstein, 2019). Este deţinătorul mai multor premii și granturi, între care şi Lista lungă a Premiului German de Carte (2017). www.robertprosser.at

Născut în 1995 în St. Jakob im Rosental/Šentjakob v Rožu (Carintia), Lan Sticker face muzică de foarte tânăr. Din 2016, studiază percuție de jazz la Universitatea privată „Anton Bruckner” din Linz. Cântă cu artişti cunoscuți (de exemplu, Skúli Sverrisson, Peter Herbert, Primus Sitter și Tonč Feinig) și a lansat deja câteva albume cu mai multe trupe (printre care Delta Concept, Kafra și Jade&Gold).

Gemma Habibi, Un performance de şi cu Robert Prosser şi Lan Sticker. Cu participarea actorilor Olga Török şi Richard Hladick

Informaţii în timp real: https://www.facebook.com/events/363110458068418/

Comunicat al Forumului Cultural Austriac din România

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.