Știri: Spectacolul ”Jim déplace les gravats” la OFF Theater din Viena, de Ziua Internaţională a Francofoniei (26 martie 2018)

369
jim deplace les gravats

Astăzi, luni, 26 martie 2018, la ora 19.00, la OFF Theater din Viena va fi prezentat spectacolul ”Jim déplace les gravats” (”Jim cară molozul”) de Ioan Peter, în regia lui Florin Didilescu. Spectacolul va fi jucat în limba franceză, fiind prezentat de trupa de teatru licean francofon AMIFRAN (Asociaţia Română Pentru Apărarea și Cultivarea Francofoniei) din Arad. Reprezentația de la OFF Theater este organizată în parteneriat cu Centrul Municipal de Cultură Arad şi cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena. Evenimentul marchează Ziua Internaţională a Francofoniei, sărbătorită anual pe 20 martie.

Spectacolul propune o incursiune în cotidianul unei actualități care naşte dileme existenţiale. Un grup de locatari ai unui bloc constituie Asociația pentru Optimizarea și Modernizarea Pasajului în Altă Dimensiune, al cărei obiect de activitate este specula cu teama de moarte.

Din distribuţia spectacolului fac parte elevii Cristina Pavel, Andreea Lupei, Miruna Gabor, Mara Popa, Iasmina Bora, Andrei Maria, Robert Batki, Valentin Maria, Tudor Ardelean, Alex Dămăcuș şi Mihai Filimon. Traducerea în franceză și adaptarea sunt semnate de Liana Didilescu Marechal.

Înfiinţată în 1991, trupa de teatru licean francofon AMIFRAN din Arad reunește elevi de la Colegiul Național ”Moise Nicoară”, tineri de la Liceul German ”Adam Müller-Guttenbrunn” și de la Colegiul Național ”Elena Ghiba Birta” și Liceul Pedagogic ”Dimitrie Țichindeal”. Atelierul de teatru francofon, pe care asociația AMIFRAN îl propune liceenilor arădeni de peste 25 de ani, se desfășoară pe parcursul întregului an școlar, accesul fiind gratuit. Obiectivele principale ale atelierului sunt cultivarea, în rândul tinerilor, a gustului pentru limba franceză, dezvoltarea competențelor de comunicare orală și scrisă în limba franceză, stimularea interesului pentru practicarea teatrului, formarea gustului și deprinderilor de consumator de teatru. Spectacolele realizate au fost jucate în diverse festivaluri din rețeaua ArtDrala (www.artdrala.eu) și mai ales în cadrul Întâlnirilor teatrului tânăr european de la Grenoble (www.crearc.fr) la care AMIFRAN participă constant din 2001. Din 1993 AMIFRAN organizează anual un festival de teatru în limba franceză pentru tineri, care are loc în ultima parte a lunii octombrie la Arad.

Mai multe informaţii despre activitatea AMIFRAN găsiţi aici: www.amifran.ro/ 

„Preocupările mele legate de teatrul licean francofon datează din anul 1990, atunci când, profesor de franceză la un liceu arădean, am reorientat activitatea unui atelier de teatru licean în limba română pe care îl conduceam spre un atelier de teatru francofon. Pasiunea mea pentru teatru și munca cu tinerii s-a materializat foarte curând în sursă de inspirație pentru mulți profesori de franceză din țară, astfel încât ateliere de teatru licean francofon funcționează actualmente în Constanța, Iași, Cluj, Dej, Huedin, Sighetu Marmației, Baia Mare, Slobozia, București, Târgu Jiu ș.a; trupe din toate aceste orașe se reunesc anual la Arad în cadrul unui festival de Teatru Licean Francofon” – regizorul Florin Didilescu.

România aniversează Ziua Francofoniei la 20 martie, alături de ceilalți 84 de membri, asociați și observatori ai Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) de pe cinci continente, moment care marchează crearea francofoniei instituționale, în 1970, prin semnarea Tratatului de la Niamey.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.