Știri: Spectacolul ”Migrantes” de Matei Vișniec, montat în premieră națională în Portugalia (21–28 aprilie și 3–14 mai 2017)

685
Migrantes Matei Visniec

Matei Vișniec va fi prezent în Portugalia pentru a asista la premiera spectacolului ”Migrantes” de vineri, 21 aprilie 2017 și pentru a participa la o sesiune de întrebări și răspunsuri cu publicul prezent și cu reprezentanți ai presei locale, în data de 22 aprilie, ora 18.00. Spectacolul este montat de către regizorul portughez Rodrigo Francisco, la Teatrul Municipal ”Joaquim Benite” din Almada, fiind interpretat de actorii Adriano Carvalho, João Cabral, João Tempera, Maria Frade, Maria João Falcão, Rui M. Silva, Sofia Marques, Tânia Guerreiro și Elias Nazaré. Cele 16 reprezentații vor avea loc în perioada 21-28 aprilie și 3-14 mai 2017, de miercuri până sâmbătă, la ora 21.30, iar duminica la ora 16.00.

Ideea punerii în scenă a spectacolului ”Migrantes”, pe baza textului ”Migraaaanți sau Prea suntem mulți pe nenorocita asta de barcă” de Matei Vișniec îi aparține lui Rodrigo Francisco, directorul Teatrului Municipal ”Joaquim Benite” din Almada și al Festivalului Internațional de Teatru din Almada. Spectacolul este montat în premieră în Portugalia, iar motivele alegerii acestui text au fost, susține Rodrigo Francisco, faptul că ”Matei Vișniec este unul dintre cei mai interesanți dramaturgi contemporani și că tema acestei piese este una presantă, a cărei rezolvare se impune cu urgență”.

Matei Vișniec Foto Victor Iemini
Matei Vișniec. Foto: Victor Iemini

Recenta criză a refugiaților care caută pe teritoriul european o modalitate de a scăpa de conflictele care sfâșie țările lor de origine a reușit să scoată la iveală unele fricțiuni latente în Uniunea Europeană – în special între cei care sunt dispuși să-i primească pe cei ce fug de război și cei care construiesc ziduri pentru a-i opri pe refugiați. Ca jurnalist al Radio France International, Matei Vișniec a intrat în contact direct (de la ”jungla” din Calais la taberele de refugiați din insulele grecești) cu realitatea celor care sunt dispuși să-și riște viața pentru a putea trăi decent.

Piesa ”Migraaaanți sau Prea suntem mulți pe nenorocita asta de barcă” face parte din volumul de teatru ”Trilogia balcanică”, publicat în limba română în 2016, la Editura Humanitas. Tradusă deja în engleză, italiană şi spaniolă, piesa a avut premiera în Franţa, Avignon, în 17 noiembrie 2016, la Théâtre du Chêne Noir, şi în Italia, la Torino, în ianuarie 2017. În România, piesa a fost montată în premieră națională la Teatrul de Vest din Reșița, în regia lui Ovidiu Caița, în data de 10 februarie 2017, iar în Moldova, la Teatrul Național „Satiricus I. L. Caragiale” – premiera,  17 februarie 2017.

Pentru bilete și alte informații: https://cta.bol.pt/Comprar/Bilhetes/44970-migrantes-t_m_joaquim_benite/
Prietenii Institutului Cultural Român pot beneficia de un preț special de 6,50€, pe baza rezervării la tel. 21 273 93 60 și e-mail geral@ctalmada.pt; publico@ctalmada.pt.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.