Știri: Târgul Iconarilor și al Meșterilor Cruceri „De Ziua Crucii” (14–17 septembrie 2023, București)

27
De-ziua-crucii (1)

rubrica museum leviathan.roTârgul Iconarilor și al Meșterilor Cruceri este de mai bine de două decenii o tradiție a Muzeului Național al Țăranului Român. An după an, prăznuim împreună Ziua Crucii cu un târg-expoziție unde publicul vizitator poate descoperi obiecte-simbol (icoane pictate pe sticlă și lemn, cruci, pristolnice, obiecte de cult, incrustații în lemn, reprezentări iconografice contemporane în diferite tehnici și materiale) care reafirmă identitatea și specificitatea instituției noastre. Muzeul de la Șosea devine, timp de patru zile, locul în care iconari și meșteri cruceri continuă să recupereze frumusețea meșteșugului și a obiectelor de cult, a unui patrimoniu dedicat artei tradiționale și îndeosebi icoanelor, urmărind calitatea tehnicii și a meșteșugului, respectarea scopului pentru care este realizat obiectul de cult, evitând expresiile kitsch și serializările industriale pentru scopuri comerciale.

Alături de icoană, crucea este semn nealterat, viu și plin de semnificații profunde. Forța obiectelor transpare din fiecare expunere în parte, dând valoare estetică și, totodată, fiind accesibilă oricui își dorește o (re)întoarcere către înțelesul meșteșugului. Iconarii și meșterii cruceri sunt însoțiți și de meșteșugari din sfere conexe: manufacturarea scoarțelor, a ceramicii și a lemnului.

Așa cum v-am obișnuit, vă întâmpinăm cu dulciuri de casă, miere și produse apicole, plante de leac, fructe și flori de toamnă.

De asemenea, invităm copiii și adulții să descopere cum lucrau iconarii vechi izvoade și zugrăveau icoane, pictând pe sticlă sau pe lemn grunduit, cum se însemnează și incrustează pristolnicele și icoanele de vatră în cadrul unor ateliere ținute de artiști și meșteri iconari. Introducem în structura atelierelor și un atelier de ceramică pentru copii și adulți, orientat spre experimentare.

Ateliere / întâlniri

Întâlnirile pline de bucurie din anii precedenți, din cadrul atelierelor pentru copii și adulți, și cererea publicului pentru continuarea lor cu câțiva dintre iconarii și crucerii dedicați împărtășirii tehnicii meșteșugului sunt argumente pentru continuarea rolului educațional al atelierelor. Adresăm, astfel, copiilor și adulților invitația de a descoperi cum lucrau iconarii vechi izvoade și zugrăveau icoane, pictând pe sticlă sau pe lemn grunduit, cum se însemnează și incrustează pristolnicele și icoanele de vatră în cadrul unor ateliere ținute de artiști și meșteri iconari. În premieră, anul acesta propunem publicului și un atelier de prelucrare a pământului copt (terracotta), pentru o experiență tactilă și vizuală fascinantă.

Sâmbătă, 16 septembrie

Orele 11.00–13.00: Atelier de încrustat în lemn cu Vasile Moldoveanu

14.00–16.00: Atelier de pictură cu Angela Ludoșanu

Duminică, 17 septembrie

Orele 10.00–16.00: Atelier de modelat lutul cu Andreiana Ramona Stanca

Înscrierile pentru ateliere se fac la: educatiemuzealamtr@gmail.com Costul unui atelier: 25 lei / persoană

Târgul Iconarilor și al Meșterilor Cruceri are loc în perioada 14–17 septembrie 2023, între orele 10.00 și 18.00.

Prețul biletului de intrare la târg: adulți – 12 lei; pensionari – 6 lei; elevi, studenți, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau ușor – 3 lei.

Coordonatorul târgului: Lila Passima

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.