Știri: Teatrul Național Radiofonic aniversează în 20 martie 200 de ani de la nașterea lui Alexandru Ioan Cuza cu o premieră absolută

169
alexandru ioan cuza teatru radiofonic

tnr-logoVineri, 20 martie 2020, la aniversarea a 200 de ani de la nașterea domnitorului Unirii Principatelor Române, Radio România Actualități și Radio România Cultural difuzează, de la ora 23.05, respectiv 23.00 premiera absolută Alexandru Ioan Cuza. Întâlnirea, scenariu de Ema Stere. Producția este realizată în parteneriat cu Teatrul ”Țăndărică” din București.

Scenariul semnat de Ema Stere, Alexandru Ioan Cuza. Întâlnirea, face parte din seria pieselor destinate publicului tânăr, dar și celor interesaţi de dezbaterea temelor istoriei și identității naționale. Afirmată ca autoare de proză, Ema Stere a scris o serie de trei piese scurte de teatru în care se oprește asupra figurilor fondatoare ale istoriei și culturii române. Aici, personajele manualelor școlare se transformă în oameni vii pentru a livra tinerilor în mod atractiv semnificația faptelor consemnate în istorie. Producția Alexandru Ioan Cuza. Întâlnirea evocă figura domnitorului într-un demers cu fundament documentar. Lectura documentelor decupează contextul socio-politic și economic al epocii, iar scenariul Emei Stere chestionează relația posterității cu marile figuri ale istoriei. E, astfel, revizitată istoria în forme originale, sunt chestionate clișeele istoriei oficiale și răsfoite documentele epocii pentru a explica și nuanța informația general cunoscută. Visul actorilor, în care Alexandu Ioan Cuza le apare tinerilor preocupați de reprezentarea scenică a personajului istoric, oferă pretextul pentru a reciti documente de epocă și a înțelege motivația deciziilor și faptelor domnitorului. Coborât de pe soclul triumfalismului, momentul Unirii de la 1859 e evaluat din perspectiva anilor care i-au urmat. Figura artizanului Unirii Principatelor se decupează din comentariul relațiilor cu apropiații, din confruntarea cu trădarea politicienilor și cu abdicarea impusă. Contextul politic al vremii, comentarea și explicarea sensului schimbărilor din societatea românească completează portretul lui Cuza și propune prin muzica și limbajul epocii o imagine a lumii românești la momentul care a deschis drumul modernizării ei în deceniile viitoare.

Demersul nostru artistic are asociată o dimensiune educativă, livrată ludic din întâlnirea a două epoci: pe de o parte valorile și idealurile secolului al XIX-lea încarnate în personalitatea lui Cuza, pe de altă parte revelația umanității personajului istoric, înțeles de către tinerii actori prin spargerea cojii discursului oficial din documente.

Oana Cristea Grigorescu

Alexandru Ioan Cuza. Întâlnirea, scenariu de Ema Stere, adaptare radiofonică de Mihnea Chelaru. Regia artistică: Attila Vizauer. În distribuție: Robert Radoveneanu, Ștefan Craiu, Andreea Ionescu, George Simian, Radu-Lucian Sinaci. Redactor: Oana Cristea Grigorescu. Asistența tehncă: Florin Bădic. Regia de studio: Janina Dicu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Sound design: Mihnea Chelaru. 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.