Știri: ”The Spirit of India”, spectacol extraordinar de dans clasic Odissi (29 martie 2017)

1072
dans clasic indian the spirit of india odissi

Centrul Cultural ”Rabindranath Tagore” și Ambasada Indiei la București vă invită să participați la spectacolul extraordinar de dans clasic Odissi The Spirit of India, prezentat de șase artiști ai Academiei Gunjan din Cuttack, India. Evenimentul va avea loc miercuri, 29 martie, ora 19.00, la Teatrul de pe Lipscani și face parte dintr-un turneu susținut de ICCR (Consiliul Indian pentru Relații Culturale).

Spectacolul The Spirit of India reflectă filosofia unei civilizații milenare ce a sărbătorit viața în formele ei sublime și trecătoare, căutând totodată înțelepciunea și fericirea perenă. Dansul indian, la fel ca toate domeniile artistice, nu se adresează doar divertismentului și plăcerii simțurilor; dincolo de frumusețea costumelor și a podoabelor ce încântă ochii, spectatorul va descoperi emoții universale, încântare pentru minte și suflet.

Odissi, unul din cele opt stiluri de dans clasic, își are originea pe coasta de est a Indiei. Bazându-se pe o tehnică elaborată, ce îmbină rigoarea matematică și spontaneitatea expresivă, repertoriul său este format din două aspecte:

Abhinaya este dansul în care artistul, precum un actor, comunică o poveste prin intermediul expresiilor faciale și mudrelor (gesturi simbolice ale mâinilor).

Nritta, pe de altă parte, este dansul în formă pură, abstractă, prin care artistul ”înflorește” o compoziție muzicală înspre un crescendo captivant. Atenția privitorului observă implicarea întregului corp în actul artistic: bătăile ritmice ale picioarelor, unduirile grațioase ale trunchiului, gesturile mâinilor, mișcările ochilor și ale capului.

Meera Das
Meera Das

Meera Das este una din cele mai distinse dansatoare de Odissi din India, recunoscută pentru grație și creativitate. S-a format în stilul acrobatic al dansului sub îndrumarea maestrului Gangadhar Nayak iar apoi s-a perfecționat în arta expresivității alături de marele maestru Kelucharan Mohapatra, recunoscut pentru reînvierea acestei forme de dans.
Realizări și onoruri:
– Fondator și director Gunjan Dance Academy, Cuttack, Odisha
– Artist de top al canalului de televiziune Door Darshan, dedicat artei și culturii
– Premiul Padmashree Sanjukta Panigrahi
– 8 premii Mahari Samman pentru contribuția la dansul Odissi
În calitate de fondator și director al Academiei de Dans Gunjan, Meera Das s-a dedicat în ultimii 20 de ani predării acestei forme de dans. Fondată în anul 1995, instituția are ca misiune promovarea artei clasice a dansului Odissi în rândul generației tinere. Studenții academiei au participat la numeroase festivaluri și manifestări culturale la nivel național și internațwww.iabilet.roional în SUA, Marea Britanie, Malaezia, Elveția, Singapore, Grecia, Oman, Ungaria, Germania, Franța, Luxemburg, Cehia, Italia, Spania, Germania, Coreea, Indonezia, ș.a

Preț bilete: 25 lei, 35 lei și 45 lei.
Biletele pot fi cumpărate online de pe www.eventbook.ro și www.iabilet.ro sau din Librăriile Humanitas, Magazinele Flanco, Agențiile Perfect Tour.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.