Știri: Tina Lechner – Expoziţie în premieră în București (4 octombrie 2019)

20
expozitie bucuresti

Corpul ca o operă de artă. Trupul uman transformat de vestimentaţie, lumină, societate este subiectul expoziţiei de fotografie Celălalt corp / The Other Body, a artistei austriece Tina Lechner, o stea în puternică ascensiune pe scena artei contemporane europene. Evenimentul este organizat de Galeria Mobius şi de Forumul Cultural Austriac, în parteneriat cu Expo Arte, și este curatoriat de Călin Stegerean. Tina Lechner se va afla pentru prima dată la Bucureşti şi va fi prezentă la vernisajul care va avea loc vineri, 4 octombrie 2019, ora 19.00, la sediul Galeriei Mobius din strada Mendeleev D.I., nr 2. Expoziția poate fi vizitată până pe 4 noiembrie 2019, programul galeriei fiind de marți până sâmbătă, între orele 12.00 – 20.00.

Iată cum argumentează organizatorii importanţa acestei expoziţii:

Pentru Tina Lechner fotografia nu este doar un mijloc de a consemna o realitate preexistentă, ci este chiar un instrument pentru crearea unor imagini și idei noi. Cu rădăcini în curentele avangardei istorice, fotografiile artistei sunt doar partea văzută a unui proces de reflecție care privește metamorfozele corpul uman în relație cu suprastructura reprezentată de vestimentație, codurile comunicaționale, dar și de mijloacele de divertisment. Ca orice artist important Tina Lechner sesizează problemele acute ale contemporaneității, unele dintre fotografiile sale chestionând limitele biologice ale umanului, dar și consecințele care decurg din experiențele faustice, aflate la frontierele științei, cum este, spre exemplu, ingineria genetică.

Imaginile sunt realizate prin asocierea corpului uman cu costume-obiecte create și confecționate chiar de Tina Lechner, al căror rol este esențial în articularea discursului său artistic. Ele sugerează extensiile reale și imaginare ale corpului uman, fie că e vorba de vestimentația purtătoare de mesaje care definesc identitatea sau rangul social, fie că sunt metafore ale devenirii trupului uman în relație cu tot ceea ce individul imaginează ca potențial al corpului său. Înțelegem, astfel, că referințele noastre cotidiene privesc mai degrabă un alt corp decât cel natural, cel creat de minte și imaginație, de multe ori mai important în relațiile sociale decât cel biologic.

Realizate în tehnica clasică fotografică alb-negru, bazată pe emulsia cu săruri de argint, fără intervenții digitale și folosind doar condiții de lumină naturală, fotografiile din expoziție vor fi acompaniate și de unele din aceste costume-obiecte, care vor fi putea fi văzute de public în premieră europeană.

Tina Lechner a absolvit Academia de arte frumoase din Viena în anul 2013 și a realizat expoziții personale în Austria, Germania, Italia, Japonia. În anul 2016 lucrările sale au fost incluse în expoziția Influențe ale modernismului în arta contemporană din Austria. Bernhard Buhmann, Claudia Larcher, Tina Lechner, organizată la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. De curând a participat la Bienala Internațională de Artă de la Beijing. Trăiește și lucrează la Viena.

Curatorul expoziției este Călin Stegerean, critic de artă și manager cultural, director al Muzeului de Artă din Cluj-Napoca (2009 – 2014) și al Muzeului Național de Artă al României (2016 – 2017).

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.