Știri: Traducerea în limba poloneză a „Jurnalului  filozofic” al lui Constantin Noica va fi lansată la Cracovia (13 aprilie 2023)

32
c noica dziennik-filozoficzny

logo carte rubrica leviathan.roLibrăria De Revolutionibus din Cracovia va găzdui miercuri, 13 aprilie 2023, ora 18.00, un eveniment literar mult așteptat – lansarea Jurnalului filozofic al lui Constantin Noica, tradus recent în limba poloneză de Ireneusz Kania, lingvist şi specialist în studii romanice, traducător, eseist, expert în culturile şi religiile Orientului şi în iudeo-creştinism, autorul a peste 100 de volume de tălmăciri din 16 limbi. Ireneusz Kania este cel mai titrat traducător de limba română în Polonia, printre realizările lui numărându-se o mare parte din scrierile lui Cioran, Eliade şi Noica.

În organizarea acestui eveniment de lansare, Institutul Cultural Român de la Varșovia se alătură Editurii PIW (Państwowy Instytut Wydawniczy), una dintre cele mai vechi și mai prestigioase edituri din Polonia.

La discuția despre carte vor participa: Ireneusz Kania, traducătorul cărții, Andrzej Zawadzki, autorul prefeței, teoretician și istoric al literaturii, cadru didactic al Universității Jagiellone, autorul unor traduceri din Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu. Moderatorul discuției va fi Mateusz Burzyk, redactor al publicației  lunare socio-culturale „Znak”.

Constantin Noica este un strălucit reprezentant al generației de gânditori și scriitori români născuți în jurul anului 1910, din care fac parte, printre alții, și Mircea Eliade, Emil Cioran, Eugen Ionescu. Mai puțin cunoscut în străinătate, deoarece nu a mai părăsit România după cel de-al Doilea Război Mondial, a format, la rândul său, o generație de intelectuali care au jucat un rol important nu numai în viața culturală, ci și în cea politică și publică a României post-revoluționare.

În Jurnalul filozofic, autorul apare ca un spirit viu în căutarea drumului intelectual printre sensurile culturii. Literatura, muzica, discuțiile cu prietenul, dar și o serie de întâmplări concrete devin puncte de pornire ale reflecțiilor filosofice. Printre temele recurente se numără cele biblice și cele referitoare la Școală – văzută ca un loc de întâlnire a persoanelor care se inspiră reciproc. Cartea, construită din mini-eseuri, comentarii și chiar aforisme, reprezintă o mărturie a libertății spiritului, a extraordinarei lucidități și sensibilități aproape tandre care l-au caracterizat pe Constantin Noica.

Detalii suplimentare:
Institutul Cultural Român de la Varșovia
warszawa@icr.ro
Telefon: +48 22 629 16 56

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.