Știri: Trei scriitori din România la Festivalul “Ziua Internațională a Poeziei” de la Istanbul (14-17 martie 2017)

1071
Ziua internationala a poeziei

Dorel Cosma, directorul Palatului Culturii din Bistrița și Președintele Adunării Generale a Uniunii Internaționale de Folclor,  poetul și jurnalistul Menuț Maximinian și cunoscutul om de radio, traducător și poet, Zorin Diaconescu vor reprezenta România la  Festivalul Ziua Internațională a Poeziei sub egida UNESCO și la cea de-a XIV-a aniversare a Liceo Poético de Benidorm, evenimente desfășurate la Istanbul, în perioada 14-17 martie 2017.

Programul evenimentului:

15 martie 2017 – cei trei scriitori din românia, alături de scriitorii turci Haydar Ergülen, Hilal Karahan, Mesut Şenol, Elçin Sevgi Suçin, Osman Öztürk și un grup de poeți spanioli, vor susține lecturi publice de poezie în cadrul Universității Bahceșehir din Istanbul. Ulterior, invitații la eveniment vor participa la vizionarea unei expoziții inedite de colaje cu poezii și la un program muzical oferit de organizatori în cadrul Clubului de Literatură al universității

16 martie 2017 – participanții la festival vor susține lecturi de poezie atât la sediul Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul cât și la sediul Instituto Cervantes din Istanbul. În programul zile este inclus și un workshop pe teme lirice internaționale desfășurat la Institutul Cervantes.

Dorel Cosma s-a născut în Bistrița și este doctor în filozofie. A fondat cenaclul literar artistic „Alma Venus“, revista „Catharsis“, Şcoala Populară de Artă din Bistriţa și, alături de alte personalități, și Teatrul de cameră Bistrița. Inițiator și coordonator al primului Festival Internaţional de folclor din România „Nunta Zamfirei” în 1991, Dorel Cosma va ajunge 5 ani mai târziu, vicepreședinte al IGF – Adunarea Generală a Uniunii Internaționale de Folclor. În perioada 2009-2014 și respectiv în perioada 2014-2019 a fost ales președinte al aceleiași instituții. Dorel Cosma este actualmente directorul Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc” din Bistriţa.

De-a lungul carierei sale, Dorel Cosma a publicat mai multe cărți dintre care cele mai importante sunt „Repere culturale“, (1998 ); „Viaţă visată – viaţă trăită“, ( 2001), „O lume fascinantă“, (2003); „Cultura Populară – Aspiraţii şi împliniri“, (2004); „Realităţi provocate“, (2005); „Pe moşia baronului“, (2005); „Rădăcinile Eternităţii“, (2006); „Festivalul Nunta Zamfirei în imagini şi comentarii“, (2007); „De la Tirana la Ciudad de Mexico“, (2008); „Tendinţe ale evoluţiei interviului în presa românească“, (2008); „Bistriţa în Revoluţie“, (2008) – tradusă în engleză  „Bistrita during the Revolution” (2009) și germană „Bistritz väehrend der Revolutionzeit” (2009).

Recentul volum, „Malul tăcerii“, tradus în limba turcă şi lansat la Festivalul Internaţional de Teatru şi Literatură „Liviu Rebreanu”, Bistriţa, 26-30 noiembrie 2016, în prezenţa traducătorilor, Muguraş Maria Petrescu, pentru limba engleză, şi Mesut Şenol, pentru limba turcă, va fi prezentat în cadrul festivalului de la Istanbul.

Menuț Maximinian este jurnalist, poet, prozator, eseist și manager cultural, autor a 16 cărți publicate. Este redactor la cotidianul “Răsunetul“, TV Bistrița și Radio Renașterea. Colaborează la ziarul “Realitatea“, revistele EuRoCom și “VIP” din București, “Agerro”-Stuttgart, Romanian Tribune-Chicago, “Revista ilustrată” a Centrului Județean pentru Cultură Bistrița, Conexiuni” a Centrului Cultural municipal Bistrița, “Studii și cercetări etnoculturale” a Complexului Muzeal Bistrița, “Litera Nordului” și la “Mișcarea Literară“. Printre volumele publicate se numără Confesiuni” (Ed. Arcade, 2004), Cartea Diuganilor” (Ed Karuna, 2006), Generația în blugi” (Ed. Karuna, 2007), Chip de înger” (Ed. Karuna 2007), Pe aripa Cerului” (Ed. Karuna, 2008). A prefațat mai multe volume, este prezent în diverse antologii și a obținut mai multe premii și distincții. Este membru al Uniunii Ziaristilor Profesioniști.

Zorin Diaconescu este de asemenea jurnalist și cunoscut om de radio. Absolvent de filologie la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, a avut o lungă carieră juralistică la Radioteleviziunea Română și ulterior la Societatea Română de Radiodifuziune (SRR). În anul 2009 a publicat romanul de ficțiune “Schimbarea la față“, la Editura Eikon din Cluj.

Participarea scriitorilor români la festivalul din Turcia beneficiază de sprijinul Institutului Cultural Român “Dimitrie Cantemir” de la Istanbul.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.