Știri: „Un fleac, m-au ciuruit” – filmul „Cu mâinile curate” (12 decembrie 2020, TVR 1)

35
cu mainile curate

logo rubrica imago leviathan.roDin această săptămână, în fiecare sâmbătă, de la ora 21.10, la TVR 1: Sergiu Nicolaescu cu seria de filme Comisarul. Având dublul rol de regizor şi protagonist, Sergiu Nicolaescu, cel mai prolific și mai vizionat regizor român din toate timpurile, semnează cele cinci lungmetraje de acţiune ale seriei: Cu mâinile curate, Ultimul cartuş, Un comisar acuză, Revanşa şi Duelul. Sunt filme de referinţă pentru genul filmelor poliţiste româneşti, care au creat o galerie de personaje antologice precum: comisarul Miclovan, comisarul Moldovan, dom’ Semaca, Lăscărică, Paraipan, Limbă.

Primul din serie care va fi difuzat este filmul Cu mâinile curate, realizat după un scenariu semnat de Petre Sălcudeanu şi Titus Popovici. După cum atestă un comunicat din 2006 al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România, Cu mâinile curate este considerat de critici drept primul film polițist românesc şi se află pe locul 12 în topul celor mai vizionate filme românești din toate timpurile.

Din distribuţia filmului mai fac parte actorii Alexandru Dobrescu, Gheorghe Dinică, George Constantin, Ştefan Mihăilescu Brăila, Sebastian Papaiani, Emanoil Petruţ, Cristian Şofron, Colea Răutu, Aimee Iacobescu, Jean Constantin.

Filmul a primit în 1972 premiul ACIN pentru interpretare masculină (Gheorghe Dinică).

Acţiunea se desfăşoară în 1945, când nivelul criminalităţii atinsese cote alarmante. Roman este un proaspăt poliţist, fost comunist ilegalist, numit la conducerea uneia dintre cele mai „fierbinţi” secţii de poliţie din Capitală.  El apelează la ajutorul comisarului Miclovan, un poliţist cu metode neconvenţionale.

Comunicat al TVR

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.