Știri: Un nou spectacol de Alexander Morfov la Teatrul Național din București: ”Neguțătorul din Veneția” (20, 22 septembrie 2019)

194
”Neguțătorul din Veneția” de William Shakespeare, Teatrul Național din București
”Neguțătorul din Veneția” de William Shakespeare, Teatrul Național din București

Teatrul Național ”I. L. Caragiale” din București anunță premiera spectacolului Neguțătorul din Veneția  de William Shakespeare, care va avea loc în zilele de 20 și 22 septembrie 2019, ora 19.30, la Sala Studio.

O nouă montare Shakespeare la TNB, o nouă colaborare între trupa Naționalului bucureștean și regizorul bulgar Alexander Morfov. Secondat în acest demers de lighting designer-ul Chris Jaeger (Anglia), coregrafa Inga Krasovska (Letonia), Gabi Albu (decor) și Liliana Cenean (costume), Al. Morfov este deja la a patra colaborare cu TNB, după Vizita bătrânei doamne de Fr. Dürrenmatt, Furtuna de W. Shakespeare și No Man’s Land de Danis Tanovic.

Scrisă la finalul secolului al XVI-lea, Neguțătorul din Veneția este și astăzi o piesă extrem de actuală, despre bani, lăcomie, dragoste și tensiuni inter-rasiale, despre discriminare și răzbunare. Cea mai controversată scriere shakespeariană, Neguțătorul din Veneția a impus unul dintre cele mai fascinante personaje ale dramaturgiei universale, Shylock, cămătarul evreu mistuit de dorința de a se răzbuna pe rivalul său, neguțătorul creștin Antonio. Marea controversă din jurul acestei scrieri, pe seama căreia exegeza literară a emis opinii contradictorii, este dacă textul are un caracter antisemit sau nu. Cunoscuți critici literari au acuzat piesa de un puternic antisemitism, în timp ce, pentru alții, nemuritorul Will nu face altceva decât să descrie o profundă dramă umană.

Ion Caramitru în rolul lui Shylock
Ion Caramitru în rolul lui Shylock

Neguțătorul din Veneția – una dintre cele mai întunecate comedii shakespeariene, în care povestea de dragoste a lui Bassanio, bărbatul care și-a pierdut averea și care trebuie să se împrumute pentru a o putea peți pe femeia pe care o iubește, se integrează în povestea mult mai dramatică a cămătarului evreu Shylock și dorința acestuia de a obține o livră din carnea neguțătorului venețian Antonio.

În spectacolul de la TNB, drama și comedia, farsa și încurcăturile romantice se îmbină cu dimensiuni morale absolute, într-o distribuție impresionantă, cu Ion Caramitru în rolul lui Shylock, și cu o scenografie care ne poartă direct în inima Veneției. O montare captivantă, cu ritmuri dinamice, care pun în valoare extraordinara putere creatoare a lui Shakespeare.

Fotografii din spectacol de Marius Donici. Sursa TNB
Fotografii din spectacol de Marius Donici. Surs:a TNB

În distribuție, alături de Ion Caramitru: Richard Bovnoczki, Ada Galeș, Alexandru Potocean,  Cosmina Olariu,  Siviu Mircescu,  Flavia Giurgiu,  Ciprian Nicula,  Emilian Mârnea, Mihai Calotă, Petre Ancuța,  Florin Călbăjos, Mihai Munteniţă, Ștefania Cîrcu, Cristina Simion, Shahbazimoghadam Mohammad Jawad,  Dragoş Dumitru.

Următoarele reprezentații sunt programate pentru: 4 și 13 octombrie 2019, de la ora 19.30 și, la matineu, pe 5 octombrie, de la ora 11.00.  Biletele s-au pus în vânzare la Casa de bilete TNB, precum și online, pe www.mystage.ro.

Neguțătorul din Veneția de William Shakespeare

Regie: Alexander Morfov. Decor: Gabi Albu. Costume: Liliana Cenean. Coregrafie: Inga Krasovska. Light design: Chris Jaeger. Distribuție: Shylock: Ion Caramitru, Antonio: Richard Bovnoczki, Portia: Ada Galeș, Bassanio: Alexandru Potocean, Nerissa: Cosmina Olariu, Graziano: Silviu Mircescu, Jessica: Flavia Giurgiu, Lorenzo: Ciprian Nicula, Lanceloto: Emilian Mârnea, Dogele: Mihai Calotă, Salanio: Petre Ancuța, Salarino: Florin Călbăjos, Tubal / Nepotul ducelui de Saxa: Mihai Munteniţă, Angelica: Ștefania Cîrcu, Cristina Simion, Prințul Marocului: Shahbazimoghadam Mohammad Jawad, Translatorul: Dragoş Dumitr, Figurație: Aurelian Ungurianu, Silviu Negulete.

Comunicat al Teatrului Național din București

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.