Știri: Unele dintre cele mai mari staruri masculine ale muzicii clasice vin la Festivalul „Enescu” 2021

95
Maxim Vengerov și Orchestra din Monte Carlo, Festivalul „Enescu” 2019, Ateneul Român. Foto Cătălina Filip
Maxim Vengerov și Orchestra din Monte Carlo, Festivalul „Enescu” 2019, Ateneul Român. Foto Cătălina Filip

logo George Enescu International Festival 2021Vladimir Jurowski, Valery Gergiev, Vassily Petrenko, Maxim Vengerov, David Grimal, José Cura, Philippe Jaroussky, Gautier Capuçon, Leonidas Kavakos

Unele dintre cele mai cunoscute staruri masculine ale muzicii clasice internaționale – violoniști, violonceliști, pianiști și dirijori –, unii dintre ei fini cunoscători ai muzicii enesciene, vin la București, între 28 august și 26 septembrie 2021, pentru cea de-a 25-a ediție a Festivalului Internațional „George Enescu”.

Publicul iubitor de muzică clasică va avea ocazia să asculte violiniști apreciați precum Maxim Vengerov, David Grimal și Nicolas Dautricourt, considerați adevărați ambasadori ai muzicii lui George Enescu. De asemenea, violoniști de renume precum Joshua Bell, Julian Rachlin, Dmitry Sitkovetsky, Leonidas Kavakos sau Renaud Capuçon se află în programul ediției jubiliare a Festivalului. Prezența unor virtuozi ai viorii este, pentru Festivalul Enescu, o adevărată tradiție, începută chiar de faimosul violonist Yehudi Menuhin, discipolul lui George Enescu, care s-a implicat în organizarea Festivalului atât după moartea Maestrului, cât și la relansarea evenimentului, în 1991.

Această ediție se poate remarca și prin repertoriu: staruri ale interpretării mondiale mută centrul gravitațional al programelor pe muzica secolului XX, lucru mai puțin obișnuit pentru stagiunile românești. Astfel, compozitori ca Zemlinsky, Sibelius sau Ravel se regăsesc în programul acestei ediții.

Violonceliști de avergură precum Gautier Capuçon, Daniel Müller-Schott, Nicolas Altstaedt și Kiani Soltani vor veni la România în această toamnă alături de orchestre de excepție.

Dirijori celebri se întorc la București printre care Vladimir Jurowski, Sir Simon Rattle, Vasily Petrenko, Kristjan Jarvi, Valery Gergiev, Paavo Järvi, alături de orchestre de renume precum London Symphony Orchestra, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin sau Royal Concertgebouw Orchestra.

În premieră la Festivalul Enescu va fi prezent și apreciatul dirijor Lahav Shani care va veni alături de Orchestra Filarmonică din Rotterdam pe 11 și 12 septembrie, la Sala Palatului. Tot pentru prima la Festival va veni și Daniel Harding, considerat copilul minune al muzicii englezești, alături de Orchestra Regală Concertgebouw dHYPERLINK „https://www.festivalenescu.ro/events/orchestra-regala-concertgebouw-din-amsterdam-harding/”in Amsterdam, în concertul de încheiere a Festivalului. De asemenea, dirijorul Edward Gardner se află pentru prima oară în programul Festivalului Enescu, alături de Orchestra Filarmonică din Londra, pe 8 și 9 septembrie.

Una dintre vedetele acestei ediții este contratenorul Philippe Jaroussky, considerat unul dintre interpreţii vocali majori ai lumii muzicale internationale. Acesta vine alături de Ensemble L’arpeggiata, sub conducerea muzicală a Christinei Pluhar, pe 10 septembrie la Ateneul Român.

Iubitorii genului liric vor avea ocazia să-l asculte pe celebrul tenor José Cura într-un concert de excepție împreună cu Philharmonia London, pe 5 septembrie, cu un program pregătit special pentru Festivalul Enescu, printre care și lucrarea Te Deum, o premieră mondială ce este dedicată aniversării celei de-a 25-a ediții a Festivalului Enescu.

Unul dintre cele mai apreciați muzicieni ai momentului, Jean-Yves Thibaudet se întoarce pe scena Festivalului Enescu, de data aceasta alături de Orchestra Academiei Naționale Santa Cecilia din Roma, dirijată de Daniele Gatti.

Pianiști de top precum Denis Matsuev, Yefim Bronfman și Fazil Say vor fi prezenți la această ediție jubiliară.

Robert Powell, celebru pentru rolul său din filmul lui Franco Zeffirelli, Jesus of Nazareth (1977), va fi naratorul în Potopul de Stravinsky, precum și în Claude Debussy – O viață pasională, cu reprezentații la București și la Sibiu.

Avishai Cohen, considerat unul dintre cei mai apreciați instrumentaliști contemporani, va concerta alături de Orchestra Simfonică București pe 19 septembrie, la Sala Radio.

Informații despre bilete

Puteți găsi informații despre procedura de achiziționare, precum și de condițiile de acces pe site-ul Festivalului, secțiunea Bilete. Este posibil ca, din cauza pandemiei, să apară schimbări în program. Accesul în sălile de concerte se va face cu respectarea condițiilor sanitare, iar purtarea măștii va fi obligatorie.

Festivalul Internațional George Enescu 2021 este programat să aibă loc între 28 august și 26 septembrie 2021, cu un program artistic excepțional, susținut de 3500 de artiști străini și români, pe o durată record de 4 săptămâni, dar și cu măsuri care să reducă riscurile de sănătate pentru spectatori, artiști, organizatori și jurnaliști.

Programul complet poate fi găsit pe site-ul festivalenescu.ro.

Comunicat al Biroului de Presă al Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”

*

logo asociatia culturala leviathanAsociația Culturală Leviathan, editor al publicațiilor Leviathan.ro și revista culturală trimestrială „Leviathan”, este partener media al Festivalului Internațional „George Enescu” 2021.

Pe acest portal veți găsi toate informațiile necesare, programul zilnic al Festivalului, prezentarea muzicienilor invitați, date despre lucrările din programe, relatări, cronici, fotografii. În revista „Leviathan” nr. 3, iulie–septembrie 2021, care va apărea peste câteva zile, veți putea citi un amplu articol de prezentare a ediției 2021 a Festivalului iar în nr. 4, octombrie–decembrie 2021 vom publica o sinteză a Festivalului și cronici ale concertelor.

leviathan partener media festivalul george enescu

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2021

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2019

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2020/2021

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2018

Arhiva rubricii Cronica muzicală

Arhiva rubricii Musica 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.