Știri: Uverturi celebre din opere la Sala Radio (25 noiembrie 2022, București)

63
Afis 25 nov 2022 Sala Radio (1)

logo rubrica musica leviathan.roBărbierul din Sevilla, Nunta lui Figaro, Don Giovanni, Carmen sunt câteva dintre titlurile de operă care nu mai au nevoie de nici o prezentare și în jurul acestor „hit-uri” ale muzicii clasice este conceput concertul prezentat vineri, 25 noiembrie 2022, de la ora 19.00 de Orchestra Națională Radio.

Intitulat „Uverturi celebre”, evenimentul de la Sala Radio se va derula sub bagheta lui Mihnea Ignat, dirijor al Operei Naționale Române Timișoara și director artistic al Orchestrei Simfonice din Elche (Spania). Mihnea Ignat a fost dirijor asociat al Orchestrei Simfonice Naționale a Republicii Dominicane și director artistic al Orchestrei Filarmonice a Universității din Alicante.

În prima parte a serii veți asculta: Paisiello Uvertura operei „Bărbierul din Sevilla”, Mozart Uvertura laNunta lui Figaro” și Uvertura laDon Giovanni”, Rossini  Uvertura la „Bărbierul din Sevilla”, Donizetti Uvertura la opera „La Favorita” și Verdi Uvertura laForța destinului”. În cea de-a doua parte a concertului vă veți bucura de Uvertura Leonora Nr. 3 de Beethoven și de selecțiuni din Suitele Carmen de Bizet.

Destinul operei Carmen, ca și al creatorului ei, este unul pe cât de inedit, pe atât de tragic. Bizet a murit subit la doar 36 de ani, la câteva luni după premiera absolută a operei sale la Paris, convins fiind că lucrarea sa este un eșec. Dacă ar mai fi trăit doar un an de zile, ar fi apucat să se bucure de succesul capodoperei sale, a cărei celebritate și frecvență a montării în teatrele lirice ale lumii sunt depășite doar de La Traviata de Verdi.

Când a terminat de compus Carmen, Bizet a scris unui prieten mărturisind: „Am scris o lucrare care este plină de claritate și de energie, plină de culoare și melodie.” Premiera absolută a avut loc pe 3 martie 1875 și câteva nume importante ale muzicii franceze au asistat la eveniment, printre care Massenet, Offenbach, Delibes și Gounod. Din păcate însă, publicul nu a apreciat inițial creația lui Bizet.

Carmen a revoltat spectatorii și a revoluționat pur și simplu teatrul liric. Publicul care fusese obișnuit să vadă pe scenă subiecte mitologice cu zei și zeițe, regi și regate de altădată, procesiuni religioase, ceremonii și povestiri moralizatoare a acceptat cu greu un subiect contemporan, străbătut de atâta realism și chiar violență. O femeie care fuma pe scenă, cu o viață depravată precum Carmen, un pronunțat caracter erotic, fabricanți de țigări, țigani, crime, hoți ș.a., toate acestea reprezentau o combinație prea șocantă în epocă, dar tocmai puterea și adevărul emoțiilor exprimate i-au asigurat nemurirea lui Bizet și operei sale.

Pe 3 iunie 1875, în seara celei de-a 31-a reprezentații de Carmen, Bizet a murit din cauza unui atac de cord.

Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio: se împlinesc 70 de ani de când s-a inaugurat pe 27 noiembrie 1952 clădirea ce găzduiește și astăzi Radio România. Cu această ocazie, veți admira pe ecranele din foaierul central al Sălii Radio o expoziție fotografică ce reunește imagini de arhivă inedite din istoria instituției. 

Concertul va fi transmis live pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical și live online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt, de asemenea, disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

Comunicat al Radio România

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.