Știri: Vernisajul expoziției Gheorghe Petrașcu și lansarea Catalogului Pinacotecii Muzeului Municipiului București (27 noiembrie 2019)

158
expozitie gheorghe petrascu mmb

rubrica museum leviathan.roMuzeul Municipiului București vă invită la vernisajul expoziției tematice Gheorghe Petrașcu – Reminiscentia 70, care va avea loc miercuri, 27 noiembrie 2019, ora 18.00, la Palatul Suțu (B-dul Ion C. Brătianu, nr. 2), în sala dedicată Pinacotecii București. Pe simezele noii expoziții vor putea fi admirate minunate lucrări ale maestrului Petrașcu. Unele dintre tablouri nu au fost expuse niciodată, iar altele nu au mai fost accesibile publicului larg din anii 1930 – 1950, sau de la marea retrospectivă din 1972.

Cu această ocazie va avea loc și lansarea noului Catalog, dedicat expoziției tematice Natură moartă, natură vie – capodopere din colecţia Pinacotecii.

În anul 2019 se împlinesc 70 de ani de la încetarea din viață a lui Gheorghe Petraşcu, artist remarcabil al veacului trecut, iar Secția Artă a Muzeului Municipiului București și-a propus omagierea sa prin această expoziție temporară, prima, de altfel, dedicată marelui pictor organizată de MMB și care va fi integrată, la fel ca și Medalionul Gheorghe Tattarescu, în noul proiect iniţiat de Pinacoteca București: Natură moartă, Natură vie – Capodopere din Colecția Pinacotecii Municipiului București.

”Deși Gheorghe Petrașcu a trăit şi a lucrat într-o epocă plină de fervoare artistică, el fiind şi unul dintre membrii fondatori ai Societății Tinerimea Artistică, grupare ce a activat în primele decenii ale secolului trecut, artistul nu s-a lăsat influențat de curentele la modă, ci a rămas un independent al cărui talent păstrează o notă revelatoare a sensibilității românești.
Creator de prestigiu, apreciat ca unul dintre cei mai personali şi originali pictori români, Gheorghe Petrașcu și-a axat întreaga operă pe un registru tematic limitat la peisaje, naturi statice, scene de interior, dar în care a revărsat inepuizabila bogăție a paletei sale așternută într-o pastă prețioasă și strălucitoare. Cu un adevărat cult pentru Nicolae Grigorescu și opera acestuia, artistul a abordat încă de la bun început peisajul, căruia i-a consacrat o mare parte a creației sale. A pictat pretutindeni în țară, în mai toate regiunile, lăsându-se sedus îndeosebi de motivele simple: case de la țară sau de margine de târguri, paraclise de biserici, ruine evocatoare de istorie.
De asemenea, Petrașcu a pictat în Dobrogea, mai ales în salba așezărilor de pe malul mării, de la Sulina până la Balcic, dar și în localitățile de pe Dunăre, precum Tulcea și Silistra. Acestora li se adaugă peisajele citadine, în care monumentalul arhitectural devenea primordial, sejururile din Franța, în care pictează bisericile sau străduțele din Vitré, Senlis sau Morlaix, cât și cele din Italia, care i-au oferit o bogată tematică.
Expoziția reprezintă, totodată, confirmarea atemporalității operei artistice a lui Gheorghe Petrașcu, el putând fi considerat un artist actual, așa cum apreciază criticul Vasile Florea. Potrivit opiniei acestui critic, procesul relevării sensurilor creației artistului va fi încheiat cu mare greutate datorită vastității operei și a bogatelor ei semnificații.”
Drd. Ana Maria-Măciucă.

Despre Catalogul Natură moartă, natură vie

Punând în valoare opera unor importante personalități ale artei plastice românești: Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Constantin Artachino, Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, Ștefan Popescu, Nina Arbore, Cecilia Cuțescu Storck şi alții, catalogul expoziției Natură moartă, natură vie – capodopere din colecția Pinacotecii Municipiului București a fost conceput ca un omagiu adus frumosului, destinat să producă privitorilor încântare și plăcere estetică pură. Dar și să ofere toate informațiile necesare despre autorii tablourilor expuse în cadrul acestei expoziții de la Palatul Suțu într-o ediție bilingvă româno-engleză.

Apărut la Editura Muzeului Municipiului București, catalogul cuprinde analize riguroase ale operelor unor mari artiști români, cuprinzând capitole speciale dedicate analizei de gen, a naturii moarte și a peisajului în arta europeană, precum și a retoricii peisajului și a naturii statice în secolul al XIX-lea românesc. Un capitol aparte este dedicat, de asemenea, peisajului și naturii statice în pictura românească de secol XX, așezate în contextul marii tradiții europene.

Intrarea la acest eveniment este liberă. Expoziția va rămâne deschisă până în 29 ianuarie 2020.

Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.

Comunicat al Muzeului Municipiului București

Arhiva Muzeul Municipiului București

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.