Știri: Vernisajul expoziției tematice „Ligia Macovei în colecții private” (24 martie 2023, București)

39
Afis MACOVEI 2023(1)

rubrica museum leviathan.roMuzeul Municipiului București invită publicul la vernisajul expoziției tematice Ligia Macovei în colecții private, eveniment care va avea loc pe data de 24 martie 2023, ora 18.00. Expoziția continuă un program mai complex, care are în vedere cercetarea lucrărilor Ligiei Macovei aflate și în colecții private, un demers necesar pentru a completa investigația mai amplă dedicată vieții și creației artistei.

„Noul proiect expozițional reunește lucrări din colecția Eduard Uzunov, urmând ca operele de artă să fie integrate chiar în atelierul și în casa artistei, la Colecția de Artă „Ligia și Pompiliu Macovei” (str. 11 Iunie, nr. 36-38). Proiectul a cuprins, în anul 2022, două evenimente speciale care au avut loc la Rotenberg-Uzunov Art Gallery. Primul a fost vernisajul expoziției care a cuprins lucrări realizate de Ligia Macovei pentru a ilustra creația argheziană, dar și picturile aflate în colecția Eduard Uzunov. În cadrul celui de-al doilea eveniment a fost prezentat un album de artă, complet inedit, realizat de galerie în parteneriat cu Muzeul Municipiului București și publicat la Editura Monitorului Oficial.

Ligia Macovei (1916–1998) a expus la numeroase saloane naţionale, dar şi la Bienala de la Veneţia din anul 1956. A deschis, de-a lungul carierei sale, expoziții personale la Roma, la Galleria Penelope (1962), la Viena, la Künstlerhaus (1965) și în Tunis, la Galeria I Information (1975).

Artista a participat și la numeroase expoziţii de grup organizate în străinătate. Ligia Macovei a fost conferenţiar la Institutul de Arte Plastice din Bucureşti, iar în anul 1958 a îndeplinit funcţia de delegat permanent al Republicii Populare România pe lângă UNESCO (Paris), fiind numită şi comisar al pavilionului românesc la cea de-a XXIX-a Bienală de la Veneţia. În 1964, Ligia Macovei a primit o menţiune specială la târgul de carte de la Leipzig pentru volumul ilustrat Poezii de Mihai Eminescu. A realizat, de asemenea, ilustrație și pentru poezia lui Tudor Arghezi, un alt titan al literaturii române”, a declarat dr. Elena Olariu, director adjunct Secția Artă – Muzeul Municipiului București.

Expoziția Ligia Macovei în colecții private va putea fi vizitată în perioada 24 martie – 28 mai 2023.

Comunicat al Muzeului Municipiului București

Arhiva Muzeul Municipiului București 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.