Știri: Veronica Anușca, debut în rolul Susanna din ”Nunta lui Figaro” la Opera Națională București (26 mai 2019)

127
”Nunta lui Figaro” de W. A. Mozart, Opera Națională București. Fotografie de Sebastian Bucur
”Nunta lui Figaro” de W. A. Mozart, Opera Națională București. Fotografie de Sebastian Bucur

Opera Națională București prezintă duminică, 26 mai 2019, începând cu ora 18.30 spectacolul ”Nunta lui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ciprian Teodorașcu. Regia poartă semnatura lui Alexander Rădulescu, scenografia a fost realizată de către Adriana Urmuzescu, maestru de cor Daniel Jinga, asistent de regie Ştefan Neagrău. În rolul Susannei, soprana Veronica Anușca (debut). În distribuție: Figaro: Daniel Pop; Contesa: Mihaela Stanciu; Contele Almaviva: Florin Simionca; Cherubino: Mihaela Ișpan; Don Bartolo: Iustinian Zetea; Marcellina: Sidonia Nica; Don Basilio: Lucian Corchiș; Barbarina: Cristina Eremia; Antonio: Dan Indricău. Cu participarea Orchestrei și Corului Operei Naționale București.

Veronica Anușca. Sursa foto: Facebook jpg
Veronica Anușca. Sursa foto: Facebook

Opera ”Nunta lui Figaro” a fost compusă în lunile martie și aprilie ale anului 1786. Ideea unei opere inspirată de piesa lui Beaumarchais, care crease scandal în Franța, a aparținut atât compozitorului cât și libretistului Lorenzo da Ponte. Acesta a povestit într-o scrisoare adresată unui prieten: ”Nu isprăvesc să scriu cuvintele și Mozart le si concepe muzica”.

”Nunta lui Figaro” este prima operă la care Mozart a colaborat cu libretistul Lorenzo da Ponte. Cei doi au mai realizat împreună operele ”Don Giovanni” și ”Così fan tutte”. Mozart a fost cel care i-a adus lui Da Ponte o copie a piesei lui Beaumarchais, iar acesta a transpus-o într-un libret în numai 6 săptămâni, traducând textul în italiană, punându-l în versuri și excluzând toate trimiterile politice. Libretul a primit în final aprobarea Împăratului Joseph al II-lea, iar premiera a avut loc pe 1 mai 1786 la Burghtheater Wien. În pofida succesului, s-au jucat doar 9 reprezentații. Acestea aveau o durată de 4 ore, iar publicul entuziasmat solicita deseori bisuri care dublau acest timp. Se pare că Împăratul a emis o hotărâre în legătură cu numărul de bisuri ce puteau fi acordate în cadrul unei reprezentații cu ”Nunta lui Figaro”. În 1789 spectacolul a fost reluat, Mozart și Da Ponte au adus mici modificări muzicale, adaptând partitura pentru interpretarea rolului Susanna. Una dintre marile iubiri ale lui Mozart se spune că a fost interpreta de la premieră a rolului Susanna din ”Nunta lui Figaro”, Nancy Storace.

Biletele se găsesc pe http://tickets.operanb.ro/ și la casa de bilete a Operei Naționale București (program luni – duminică, între orele 10.00 – 13.00 și 14.00 – 19.00).

În programul săptămânii viitoare: ”Tosca” (29 mai 2019), ”Lacul lebedelor” (30 mai 2019), ”Aida”, spectacol în memoria sopranei Roxana Briban (31 mai 2019). Vom reveni cu amănunte.

Sponsor oficial: Enel Green Power
Sponsori: Aqua Carpatica, Zarea, Leonidas, Bograve Luxury
Parteneri: Artmark, Sansha
Partener de tradiție: RFI România
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Romantic FM, Gold FM, Radio Seven, Marea Dragoste, Observator Cultural, Ziarul Metropolis, Agerpres, Ziare.com, Business24, Raftul cu Idei.

Comunicat al Operei Naționale București

Video: Opera Națională București

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.