Wynton Marsalis și orchestra Jazz at Lincoln Center, pe care o conduce ca director muzical, revin în România, după ce prima dată, în 2021, au concertat cu casa închisă la București, Sibiu și Timișoara. Jazz at Lincoln Center Orchestra cu Wynton Marsalis prezintă două seri excepționale de jazz la Ateneul Român (25, 26 iunie 2023, ora 19.00), cu un program-surpriză, ce va fi anunțat pe scenă, în seara fiecărui concert. Biletele sunt disponibile pe platforma www.ove.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii „George Enescu”.
Legendarul trompetist american Wynton Marsalis, câștigătorul a 12 premii Grammy și primul artist care cucereşte Grammy atât la secţiunea jazz, cât şi la cea de muzică clasică, în acelaşi an, timp de doi ani la rând (1983, 1984), compozitor al oratoriului Blood on the Fields, prima compoziție de jazz care a câștigat Premiul Pulitzer pentru muzică, împreună cu Jazz at Lincoln Center, orchestra de renume internațional al cărei director artistic este, alcătuită din 15 dintre cei mai buni soliști și instrumentiști de jazz ai momentului, participă la Athenaeum Summer Festival 2023 ca invitați speciali.
Jazz at Lincoln Center Orchestra (JLCO) este orchestra rezidentă Jazz at Lincoln Center din 1988 şi petrece peste o treime din an în turnee în întreaga lume. Această orchestră remarcabil de versatilă susține și conduce evenimente educaționale în New York, în SUA și în întreaga lume – în săli de concert, locuri de dans, cluburi de jazz și parcuri publice, împreună cu orchestre simfonice, trupe de balet, studenți și o listă în continuă extindere de artiști invitați.
Sub directoratul muzical al lui Wynton Marsalis, Jazz at Lincoln Center Orchestra interpretează un repertoriu vast, de la compoziții istorice rare până la lucrări comandate de Jazz at Lincoln Center, inclusiv compoziții și aranjamente de Duke Ellington, Count Basie, Fletcher Henderson, Thelonious Monk, Mary Lou Williams, Dizzy Gillespie, Benny Goodman, Charles Mingus, precum și actualii și foștii membri ai orchestrei Jazz at Lincoln Center – Wynton Marsalis, Wycliffe Gordon, Ted Nash, Victor Goines, Sherman Irby, Chris Crenshaw și Carlos Henriquez.
În ultimii ani, Jazz at Lincoln Center Orchestra (JLCO) a avut colaborări cu multe dintre orchestrele simfonice de top din lume, printre care New York Philharmonic, Orchestra Națională din Rusia, Berlin Philharmonic Orchestra, orchestre simfonice din Boston, Chicago și Londra, Orchestra Esperimentale din São Paolo, Brazilia.
Personalitate polivalentă a muzicii internaționale, Wynton Marsalis s-a consacrat deopotrivă ca muzician, compozitor și lider de trupă, educator și susținător al culturii americane, cu o remarcabilă operă componistică, ce include peste 600 de cântece originale, 11 balete, patru simfonii, opt suite, două piese de cameră, un cvartet de coarde, un concert pentru vioară și, în 2021, un concert pentru tubă.
Marsalis a fost numit mesager al păcii de către Kofi Annan, secretar general al Naţiunilor Unite, în 2001, şi a fost desemnat ambasador cultural al Statelor Unite ale Americii prin programul CultureConnect.
Aflat la a doua sa ediție, festivalul de vară Athenaeum Summer Festival (ASF) reprezintă o premieră de acest gen în istoria Filarmonicii George Enescu și a Ateneului Român, menită să dea tonul sezonului cultural estival prin emoția muzicii de calitate, clasică și contemporană. ASF 2023 oferă o experiență destinsă și recuperatorie, printr-un Program care acoperă genuri și generații, cu lucrări în egală măsură geniale și populare ale marilor muzicieni ai lumii Chopin, Haydn, Mozart, Vivaldi, Enescu, Borodin, Manuel de Falla, Joaquin Turina, Ciprian Porumbescu, interpretat la un nivel ridicat al performanței artistice și în cadrul spectaculos al Ateneului Român. Festivalul de vară ASF 2023 se va încheia cu celebra cantată Carmina Burana al lui Carl Orff, una dintre cele mai audiate lucrări de muzică clasică din lume.
La Ateneul Român vor avea loc șase concerte în cadrul Athenaeum Summer Festival 2023, dintre care cinci în Sala Mare a Ateneului Român, începând la 19.00, și unul în aer liber, pe Esplanada Ateneului, în nocturnă, începând la 21.00.
Prețurile biletelor pentru concertele din Ateneul Român sunt stabilite pentru Categoriile I, II și III, la care se adaugă taxa de procesare OVE.ro:
V, 23 iunie: 120 lei | 110 lei | 100 lei
Sb, 24 iunie: 100 lei | 90 lei | 80 lei
D, 25 iunie: 190 lei | 170 lei | 150 lei
L, 26 iunie: 190 lei | 170 lei | 150 lei
M, 27 iunie: 130 lei | 120 lei |110 lei
La concertul în nocturnă, desfășurat pe Esplanada Ateneului sâmbătă, 24 iunie, începând cu orele 21.00, intrarea este liberă.
Un eveniment organizat de Filarmonica „George Enescu” în parteneriat cu Fundația Art Production
Sponsor principal: Garanti BBVA
Sponsor: JTI
Cu sprijinul: City Flower, InterContinental Athénée Palace
Parteneri media: Radio România Muzical, Radio România Cultural, PrimaTV