Știri: Zilele Atelierelor Deschise de Arte Textile (8–16 iulie 2017, București)

841
arte textile

Proiectul Cultural ”Contemporanii” întregește seria de evenimente dedicate domeniului artelor decorative, prin oferirea accesului în ateliere de arte textile și prin deschiderea unei expoziții, ambele acțiuni reunite sub numele ”Zilele Atelierelor Deschise de Arte Textile”.

Ateliere deschise publicului

În cadrul acestei inedite prime ediții, 11 artiști vizuali cu specializarea textile vă așteaptă la adresele atelierelor lor, în weekendul 15–16 iulie 2017, în intervalul orar 12.00–20.00. Artiști implicați în proiect: Marijana Bițulescu, Gabriela Cristu, Adriana Dorobanțu, Răzvan Dumitran, Constantina Dumitru, George Gogescu, Irina Hasnaș Hubbard, May Oana Isar, Mihai Moldovanu, Ruxandra Sibil Mermeze, Claudia Mușat, Cela Neamțu, Anca Șesan, Victoria Zidaru, Nicolae Zîmbroianu.

Expoziție la Galeria CREART

Luni, 10 iulie 2017, ora 19.00, la Galeria CREART din Piața Alexandru Lahovari 7, a avut loc vernisajul expoziției și lansarea catalogului ”Zilele Artelor Textile București”. Evenimentul expozițional, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin CREART, reunește lucrări semnate de 15 artiști vizuali cu specializarea textile, însoțite de fotografii realizate de Claudiu Ciprian Popa. Detalii despre artiștii care și-au deschis atelierul în primul weekend al evenimentului ”Zilele Atelierelor Deschise de Arte Textile” sunt disponibile pe site-ul www.ateliere.net și în aplicația pentru smartphone Ateliere pentru Android și IOS.

Accesul în cadrul evenimentului expozițional și în atelierele artiștilor participanți este liber.

”Diversitatea opțiunilor artistice identificate în expoziția de față vine să confirme faptul că tapiseria este un domeniu inepuizabil, generos și ofertant ca expresie plastică. Este o expoziţie care atestă faptul că există o multitudine de abordări stilistice și că domeniul are încă multe potenţialităţi de cercetare şi exprimare. Cu siguranță putem vorbi despre artele textile atât la trecut, la prezent dar şi la viitor.”Petru Lucaci, Președintele Uniunii Artiștilor Plastici.

”… țesătura e o artă născută şi crescută odată cu omul, toate marile imperii ale omenirii au utilizat însemne țesute de putere, mii de ateliere mânăstirești medievale de țesături au produs zeci de mii de capodopere, mari şi foarte mari pictori renascentiști sau baroci şi-au făcut o vocație din a face cartoane de tapiserie (şi ce laudă aduce tapiseriei, în pânzele sale, Vermeer!), Loos omagia, în nod, precursorul arhitecturii, Bauhausul cuprindea, în Catedra «de bază» Artă și Design, și Tapiseria […] artiști-staruri ca Roy Liechtenstein, Paul Klee, Miro, Warhol ori Damien Hirst şi-au încercat puterile şi în arta fibrei; mai recent, omul contemporan silește artistul țesător să conceapă atomi textili (mini-competiții dedicate obiectelor tridimensionale se desfășoară în toată lumea, născând, uneori, micro-capodopere), a căror bună motivare este aceea de a ține trează atenția lumii faţă de arta firului și a nesfârșitelor ei posibilități.” – Constantin Hostiuc, istoric și critic de artă.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.