Știri: Proiecția documentarului „Natan, fantoma de pe strada Francoeur” despre evreul-român Bernard Natan, cel mai important om din cinematografia franceză interbelică, la Paris (7 martie 2017)

857
Bernard Natan Natan Tannenzaft le fantôme de la rue fantoma de pe strada francoeur
Sursa foto: http://www.lapetitepolak.fr

Marţi, 7 martie 2017, ora 19.30, în Sala Bizantină a Palatului Béhague, Reședinţa Ambasadorului României în Franţa (123 rue Saint Dominique, 75007 Paris), va avea loc proiecţia documentarului „Natan le fantôme de la rue Francoeur / Nathan, fantoma de pe strada Francoeur„, în regia lui Francis Gendron.

Filmul urmărește viața lui Natan Tannenzaft (născut la Iași în anul 1886), devenit Bernard Natan după ce s-a stabilit la Paris în 1906. În 1927, Natan inaugurează Studiourile Francoeur în Montmartre, pentru ca doi ani mai târziu, să devină patron al celebrei mărci ,,Pathé Cinéma”. Producător, proprietar al uneia din cele mai mari rețele de cinematografe din Franța, Natan ajunge cel mai important om din cinema-ul francez al epocii. Victimă a mai multor campanii de presă antisemite, lui Bernard Natan i se retrage însă cetăţenia franceză și este predat autorităţilor germane de către guvernul de la Vichy. Este deportat la Auschwitz cu convoiul 37 în 25 septembrie 1942, unde este asasinat.

Documentarul în limba franceză cu titlul „Natan, le fantôme de la rue Francoeur” cuprinde secvențe filmate la Iași și mărturii ale celor două nepoate ale Bernard Natan de la Paris, urmărindu-se pe de o parte contribuția la reabilitarea imaginii unui pasionat de cinema, cât și evidențierea legăturilor îndelungate dintre orașul său natal și Franța.

Filmul este prezentat de producătorul delegat Label Video, coprodus de Evasion Video și Metaction, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei din Franța (CNC), al Fundaţiei Mémorial de la Shoah de la Paris, alProcirep, Ciné+ și TVM și cu autorizarea Fundaţiei Jérôme Seydoux-Pathé.

La evenimentul de la Palatul Béhague vor lua parte nepoatele lui Bernard Natan, Lénick și Françoise, dar și Frédériaque Bredin, președintele Centrului Național al Cinematografiei din Franța (CNC).

Intrarea este gratuită cu rezervare prealabilă obligatorie la adresa de e-mail institut@institut-roumain.org.

Proiecția filmului „Natan le fantôme de la rue Francoeur / Nathan, fantoma de pe strada francoeur” marchează încheierea Președinţiei române la Alianţa Internaţională prntru Memoria Holocaustului (IHRA).

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.