Știri: Ziua Mondială a Teatrului, sărbătorită la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova

23

De aproape șase decenii, Ziua Mondială a Teatrului este sărbătorită anual la data de 27 martie. Acest eveniment important pentru lumea teatrului a fost creat de către Institutul Internaţional de Teatru și este sărbătorit în întreaga lumea de centrele ITI și de comunitarea teatrală internațională. ITI (Institutul Internaţional de Teatru) reprezintă cea mai importantă organizaţie non-guvernamentală din domeniul artistic şi a fost înfiinţată în 1948, la iniţiativa UNESCO.

În fiecare an, o personalitate remarcabilă a teatrului este invitată să împărtășească reflecțiile sale despre teatru și armonia internațională. Ceea ce este cunoscut sub numele de Mesaj internațional este tradus în peste 50 de limbi, citit pentru zeci de mii de spectatori înainte de spectacole în teatrele din întreaga lume și diseminat prin intermediul mass-media în toate colțurile celor cinci continente.

Anul acesta, Mesajul Internaţional este semnat de actrița britanică Helen Mirren și va fi citit, din partea Teatrului Național din Craiova, de către actrița Romanița Ionescu, online, de la ora 20.30, pe pagina de facebook www.fb.com/tncms.oficial

Mesajul va fi urmat de difuzarea înregistrării spectacolului Mobilă și durere de Teodor Mazilu, regia: Cristian Hadji-Culea, o producție importantă a Naționalului craiovean, ce a avut premiera în Stagiunea 1987/1988. Din distribuție fac parte marii actori ai Craiovei: Ilie Gheorghe, Constantin Sassu, Valentin Mihali, Ion Colan, Mirela Cioabă și Tamara Popescu.

În aceeași zi, episodul 72 al proiectului Hektomeron îi aduce împreună pe Irene Sanga, regizoare originară din Tanzania și pe Dragoș Măceșanu, actor al Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova. Ei vor prezenta publicului Povestea 8 din Ziua 6 a romanului Decameronul de Giovanni Boccaccio, spectacol ce va fi transmis în regim de live streaming pe www.hektomeron.com, de la ora 20.00.

Totodată, Ziua Mondială a Teatrului este marcată la TVR Craiova de difuzarea a două producții teatrale de succes:

Bérenger – recital Emil Boroghină, după Ucigaş fără simbrie de Eugène Ionesco. Recitalul va fi difuzat de la ora 16.30. De la ora 21.00, domnul Emil Boroghină, personalitate marcantă a vieții culturale craiovene, va fi invitatul Mirelei Giodea în cadrul emisiunii „Cu cărțile pe față”.

Casa cu suricate de David Drábek, regia Radu Afrim. Producția a avut premiera în stagiunea 2018–2019 și îi are în distribuție pe Raluca Păun, Romanița Ionescu, Iulia Lazăr, Ramona Drăgulescu, Constantin Cicort, Alex Calangiu, Claudiu Mihail și Vlad Udrescu. Spectacolul va fi difuzat de la ora 22.00.

https://tncms.ro

https://www.facebook.com/tncms.oficial

https://www.instagram.com/teatrul_national_craiova

Comunicat al Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.