Știri: Concert aniversar Dinu Lipatti (9 iunie 2017, Paris)

743
concert aniversar dinu lipatti paris

Vineri, 9 iunie 2017, ora 20.00, la Sala Bizantină a Palatului Béhague din Paris (123 Rue Saint-Dominique, 75007 Paris), va avea loc un concert aniversar Dinu Lipatti,  ”À  la recherche de la lumière” (În căutarea luminii), susţinut de Mara Dobresco şi Andrei Kivu. Intrarea este liberă cu rezervare obligatorie la institut@institut-roumain.org sau la 01 47 05 15 31.

Programul va cuprinde:

J. S. BachAdagio din Sonata nr. 1 în sol minor pentru vioară solo: Allemande din Partita nr. 2 în re minor pentru vioară solo; Allemande din Partita nr. 1 în si minor pentru vioară solo; Allemande din Suita nr. 6 pentru violoncel solo; Double din Partita nr. 1 în si minor pentru vioară solo; Coralul ”Jésus, que ma joie demeure” din Cantata 147, nr. 10; Allegro din Sonata nr. 2 în la minor pentru vioară solo

Dinu LipattiNocturna în fa diez minor pentru pian; Liedul ”Il pleure dans mon cœur”

Pauză

Johannes BrahmsSonata în mi minor op. 38 pentru violoncel și pian

Zoltán KodalySonata op. 4 pentru violoncel și pian

Un moment muzical special susţinut de violoncelistul Andrei Kivu şi de pianista Mara Dobresco. Duo-ul pe care cei doi prestigioşi muzicieni români îl formează reprezintă fuziunea unică între tonalităţile catifelate ale violoncelului şi cele pline de culoare ale pianului. Un duo inedit şi de excepţie, Mara Dobresco şi Andrei Kivu, propun şi în acest an un concert tematic pregătit pentru centenarul naşterii lui Dinu Lipatti.  Anul trecut, acelaşi duo a performat la Muzeul de Artă şi Istorie a Iudaismului de la Paris cu un concert cuprinzând piese semnate de compozitori evrei, concert dedicat marcării preşedinţiei române la IHRA, Alianţa Internaţională a Comemorării Holocaustului.

Andrei Kivu

Andrei Kivu
Andrei Kivu

Violoncelist român, elev al Ancăi Vartolomei, Andrei Kivu este solist şi profesor. Repertoriul său este unul vast, cuprinzând stilurile cele mai diverse, de la Bach la muzica contemporană. A cântat ca solist cu Orchestre Royal de Wallonie (Belgia), New York University Orchestra, Katowice New Music Orchestra (Polonia), Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Națională Radio, Orchestra Philharmonia, Orchestre Traditions Musicales Francaises ș.a. Andrei Kivu a fost invitat în repetate rânduri să susțină cursuri de interpretare la New York University, Academia de Muzică ”Givat Ram” (Ierusalim) și la ”University of Minnesota” (U.S.A.). Este primul violoncelist român care a cântat integrala Suitelor de Bach într-un singur concert (2009, Paris), fiind de asemenea invitat să cânte la Royal Festival Hall, Wiener Konzerthaus, Onassis Cultural Centre și la mari festivaluri internaționale precum ”Wien Modern”, ”Warsaw Autumn”, ”Parramasala” (Sydney, Australia, 2011), ”Tectonics” (Israel), dar și la ”Japan Expo” (Paris, 2014). El apare ca solist și/sau invitat al diferitelor ansambluri pe mai mult de 30 de CD-uri și DVD-uri cu o largă distribuție internațională, colaborarea cea mai onorantă fiind realizată cu prestigioasa casă de discuri ”Mode Records” (New York). Din 2001 este membru al ”International School of Ki” iar din 2005 este membru al ”Harmonic Presence Foundation” (New York/Paris). Din 2009 trăiește la Paris.

Mara Dobresco
Mara Dobresco

Mara Dobresco

Absolventă a Conservatorului ”George Enescu” din Bucureşti, Mara Dobresco îşi continuă studiile la Conservatorul Naţional Superior de Muzică din Paris şi la Conservatorul Naţional Superior de Muzică de la Geneva. Laureată a numeroase concursuri internaţionale, Mara Dobresco este de asemenea bursieră a Fundaţiilor Nadia şi Lili Boulanger, Yamaha, Meyer şi Tarazzi. În Franţa, este invitată cu regularitate să concerteze cu muzicieni prestigioşi ai generaţiei sale. Un alt domeniu de interes al Marei Dobresco este dramaturgia gestului muzical, ea participând la numeroase proiecte care stau sub semnul dialogului între teatru, literatură şi muzică. Înregistrările sale (CD Longdistance/HarmoniaMundi, UT3Records, Outhere) cunosc un mare succes atât la public cât şi în presa de specialitate. ”Frumuseţea interpretării Marei Dobresco seduce atât prin abordarea elaborată, cât şi printr-un «touché» de o supleţe ideală şi o sonoritate de vis… găsind justa măsură între fuga fantastică a lui Argerich şi profunzimea lui Arrau.”Philippe van den Bosch.

Arhiva Centenar Dinu Lipatti

Arhiva Musices

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.