Știri: ”Documenta 14” (10 iunie–17 septembrie 2017, Kassel, Germania și Atena, Grecia)

752
Documenta 14

Între 10 iunie și 17 septembrie 2017, timp de 100 de zile, la Kassel, Germania și la Atena, Grecia, va avea loc simultan cea de-a XIV ediție a uneia dintre cele mai prestigioase expoziții non-profit, dedicate artei contemporane, Documenta”, care a luat ființă în 1955, la iniţiativa lui Arnold Bode, arhitect, pictor, designer și curator din Kassel. Arnold Bode a vrut să arate public acele lucrări care fuseseră clasificate drept ”arta degenerată” în timpul erei naziste, intenționând să evidenţieze rolul important jucat de arta modernă în procesul de reconstruire al societaţii germane. După prima ediţie a fost înfiinţată dokumenta GmbH, marcând astfel tranziţia de la ideea care a stat în spatele primei ediţii – concepută ca un instrument de a schimba prezentul – către un format implementabil în iterații ulterioare. În acest proces au fost luate în considerare din ce în ce mai mult şi perspective, teorii și modele conceptuale dezvoltate de artiști, curatori, autori și oameni de știință din contexte non-occidentale, extinzând astfel sfera discursivă a expoziției. ”Documenta” a fost astfel încorporată într-o măsură tot mai mare în contextul unei dezbateri publice, care începe cu mult înaintea expoziției, se extinde dincolo de data de închidere a acesteia și cuprinde perspective interculturale şi transnaționale devenind un expozeu semnificativ al stării actuale a culturii, societăţii şi politicii contemporane. Pentru prima data, în acest an ”Documenta” va avea loc într-o formulă dublă: la Kassel și în capitala Greciei, Atena. Propunerea curatorială a directorul artistic al ediţiei de anul acesta, Adam Szymczyk, cu titlul de lucru Învățați de la Atena”, schimbă fundamental modul în care vizitatorii vor experimenta ”Documenta 14” şi aduce în discuţie, prin distanţa fizică și metaforică între Kassel și Atena, sentimentele de pierdere și de dor.

Museum Fridericianum Atena

La cea de-a 14-a ediţie a ”Documenta” participă din România Geta Brătescu, considerată ca fiind una din personalitățile cele mai remarcabile ale artei postbelice est-europene, fiind numită ”Marea doamnă a artei conceptuale din România”. A studiat la Facultatea de Litere si Filozofie a Universității București si la Academia de Arte Frumoase din București, avându-l ca profesor pe Camil Ressu. Expozitii recente: A Bigger Splash: Painting after Performance, Tate Modern, Londra, 2012-2013; Frieze Masters, Londra, 2012; La Triennale, Paris, 2012; Bienala de la Istanbul, 2011; Museum of Desire, MUMOK, Viena, 2011; Ostalgia, New Museum, New York, 2011; Alteritate, Galeria Barbara Weiss, Berlin, 2011 și Galeria Mezzanin, Viena, 2010 (solo); Lucrul, Imaginea, Semnul, Ivan Gallery, București, 2011 (solo); Geta Brătescu, Galerie im Taxispalais, Innsbruck, 2008 (solo); Resurse, cu Ion Grigorescu, MNAC Bucuresti (2007).

Geta Brătescu Ipostazele Medeei VIII 1980
Geta Brătescu, ”Ipostazele Medeei” VIII, 1980

Geta Brătescu, fost director artistic al revistei de literatură și artă ”Secolul 20/21”, a abordat o gamă extrem de variată de materiale şi medii de expresie: desen, colaj, obiect, gravura, fotografie, film experimental, happening, tapiserie etc. De-a lungul unei cariere de șase decenii, artista s-a consacrat unor teme de mare profunzime, precum căutarea identității, istoria, mitologia, fenomenul creației. Anul trecut, Kunsthalle Hamburg a găzduit expoziția omagială intitulată ”Geta Brătescu. Retrospektive”, consacrată împlinirii de venerabilei vârste de 90 de ani. Anul acesta artista reprezentă România şi la Bienala de la Veneția.

Daniel Knorr. Printre expoziţiile sale personale se numără La Pietra della Rinascita la GAMeC Bergamo, Veni Vidi Napoli la the Galeria Fonti Napoli (2015), Lunarium la Galerie Nächst St. Stephan Wien (2014), Vulkanstr. la Galeria Fonti Napoli, Depression Elevations la Kayne Griffin Corcoran Gallery Los Angeles (2013), Explosion, la the Kunsthalle Wien (2012), Limits of Jurisdiction la Färgfabriken Stockholm (2011), Led R Nanirok la Kunsthalle Basel, Awake Asleep la Museum of Modern Art Warsaw, (2009), Scherben bringen Glück la Kunsthalle Fridericianum, Kassel (2008), Pavilionul Român la a 51-a Bienală de la Veneţia (2005). Daniel Knorr a participat de asemenea la numeroase expoziţii de grup, printre care: Die Zukunft Europas, Kunsthalle Zürich (2015), Reverse!Pugin Lismore Castle Arts, Lismore Ireland (2015), The way of the shovel, Museum of Contemporary Art Chicago, Le Pont Musee d’Art Moderne Marseille (2013), Reflecting Fashion Museum für Moderne Kunst Wien (2012), Second World, Steierischer Herbst (2011), The promises of the past, Centre Pompidou, Paris (2010), Periferic 8 – Art as a Gift, Bienala de la Iaşi, Manifesta 7, Rovereto; U-TURN, Quadrienala de Artă Contemporană din Copenhaga; a 5-a Bienală de Artă Contemporană de la Berlin.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.