„Tot ce trebuie să știi despre demisie” de Iulia Zorzoliu

150
demisie

logo rubrica juridiceDemisia este definită în Codul Muncii ca fiind actul unilateral de voință al salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz. Demisia trebuie redactată neapărat în formă scrisă și nu poate fi împiedicată de către angajator, aceasta nu se aprobă, fiind un act unilateral.

Potrivit reglementărilor, termenul de preaviz este cel convenit de părți atunci când se încheie contractul individual de muncă și nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariații cu funcții de execuție și 45 de zile lucrătoare pentru salarații cu funcții de conducere. În cazul în care este luată o perioadă de concediu în timpul preavizului, acesta din urmă se suspendă și se va relua după ce se va termină perioada de concediu.

De asemenea, în perioada de probă care este de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcțiile de execuție și cel mult 120 de zile calendaristice pentru cele conducere, încetarea contractului de muncă se poate face fără preaviz, la cererea oricărei părți, atât a angajatului, cât și a angajatorului.

Demisia nu poate fi impusă de către angajator, astfel în cazul în care angajatul este obligat să oprească relațiile contractuale cu angajatorul și nu dorește să demisioneze, se poate înfățișa în instanță și să solicite desființarea demisiei: întoarcerea în funcția deținută anterior și plata retroactivă a salariilor pierdute, anularea demisiei și acordarea de daune morale.

Rubrica „Juridice” fiind interactivă, așteptăm întrebările dvs. pe site (la comentarii) sau la adresele de e-mail: zorzoliu.iulia@gmail.comleviathan.romania@yahoo.com, costintuchila@gmail.compusa.roth@yahoo.com

Arhiva rubricii Juridice

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.