„Uimitoarele aventuri ale grăsanului Mickey din Zona Gării” de Ovidiu Gligu, în curs de apariție la Editura Leviathan

246
ovidiu gligu roman editura leviathan

logo editura leviathanLa Editura Leviathan va apărea peste câteva zile volumul Uimitoarele aventuri ale grăsanului Mickey din Zona Gării, roman liric de Ovidiu Gligu. Prefață de Costin Tuchilă. Redactor: Pușa Roth. Coperta: Rudy Roth. 114 pag., format A5. ISBN 978-606-95394-2-2. Preț: 20 lei; 10 euro.  

Pentru noul său volum, Ovidiu Gligu alege un titlu incitant care ar putea trimite la generoasa tradiție a literaturii de aventuri, doar că, de la precizarea autorului din Cuvânt-înainte și de la primele pagini, e ușor de observat că nu se prefigurează nicio asemănare, nici măcar cu cea mai puțin conformistă literatură de aventuri. Nu numai datorită titlului, nici faptului că este un roman liric, Uimitoarele aventuri ale grăsanului Mickey din Zona Gării este din multe puncte de vedere o apariție insolită. În texte scurte, unele dintre ele mai degrabă prozopoeme, autorul-narator (narator cât îngăduie structura literară aleasă) rememorează momente din perioada Revoluției din decembrie 1989 sau, într-o măsură, reinventează pentru cititorul de astăzi atmosfera sumbră a finalului de an 1989 și risipirea rapidă a iluziilor în anul următor. O povestire, chiar folosind tehnici narative moderne, ar fi avut, poate, mai puțin relief decât acest roman liric împărțit în mini-capitole, cadre juxtapuse din care, la rigoare, se înfiripă o narațiune, cu personajele ei, tratate când poetic, când în registru ironic sau cu distanțare, dar mereu cu sentimentul dominant al neîmplinirii, al speranțelor retezate, al înfrângerii. Nu trebuie să căutăm aici o tehnică «cinematografică», pentru că e doar, din multe puncte de vedere, o modalitate de exprimare literară mai puțin uzitată – de aici și farmecul ei. Ca un prozator exersat, autorul știe să rețină detaliile esențiale, să le dea relief; ca un poet, surprinde recurgând la figuri de stil proprii limbajului liric și chiar la topică poetică. […]”Costin Tuchilă, Mica-mare utopie, prefață.

Ovidiu Gligu
Ovidiu Gligu

Ovidiu Gligu s-a născut pe 19 noiembrie 1968 la Oravița. Este absolvent al Universității Politehnice din Timișoara, Facultatea de Inginerie Mecanică și a profesat lung timp ca inginer-proiectant în uzinele mecanice din Reșița și Caransebeș.

Din 2010 s-a stabilit în Regatul Belgiei, împreună cu familia. În perioada 2014–2020 a urmat cursurile Institutului de Teologie Ortodoxă „Saint Apôtre Paul” din Bruxelles și ale Universității Catolice Louvain – specializarea Didactica Cursului de Religie Ortodoxă. Din anul 2016 lucrează ca profesor de Religie Ortodoxă, în diverse școli de stat din provincia Liège.

În anul 2000 devine membru al Cenaclului Literar Semenicul din Reșița; debutează literar, în decembrie același an, cu poezii publicate în revista „Orient Latin” din Timișoara. Colaborează la numeroase reviste literare, cu poezie, proză și prezentare de carte. De asemenea, este premiat în cadrul multor (peste douăzeci) concursuri literare.

Volumul de versuri Ziua a opta, publicat în anul 2004, este distins cu premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor – Filiala Timișoara. Acest debut este urmat de publicarea de poezie și proză în mai multe volume colective, și de trei cărți personale: Codul de bare, Poemele fericirii și Animalul din Vest.

Din anul 2019 este membru al grupului „Prietenii Artei” din Vedrin-Namur (Belgia).

Cartea poate fi comandată la una dintre adresele:

leviathan.romania@yahoo.comcostintuchila@gmail.com

pusa.roth@yahoo.com, cu mențiunea pentru Editura Leviathan.

Vezi: https://leviathan.ro/revista-trimestriala/

Portalul Editurii Leviathan, click aici. 

Proză de Ovidiu Gligu în revista culturală „Leviathan”, numerele 3, 4/2021, 1/2022, click aici. 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.