„Viața, labirintul plin de încercări” de Ionuț Cristache

245
labirint

in marginea filosofiei rubrica leviathan.roLabirintul din noi…

Și da, labirintul se află în fiecare dintre noi, iar noi în el… „Sunt un labirint liniştit”, zicea Borges. „Trebuie să ai o țintă unică în fiecare etapă a vieții, pentru că fără ea ești un om care se rătăcește în labirint.” Chiar și „visele noastre sunt o amorţire de cuvinte, o călătorie a dorinţelor printr-un labirint de iluzii…” (Ionuț Caragea).

„La intrare”, spunea un personaj de poveste, „mergi de-a bușilea, apoi viața pune biciul pe tine și o vei lua la fugă în acest labirint cu o singura ieșire.” Iar „corpul acesta, ca un labirint catifelat, în care iluziile se desfac tandru, precum niște petale de carne și limfă, corpul nostru nu e altceva decât un labirint provizoriu și clandestin.” (Iulian Boldea). „Ne plimbam, din trup în trup, ca printre camerele unui labirint fără ieșire.”           

Și tot poetul crede că „ieșirea din labirint o găsești numai dacă închizi ochii și îți asculți inima” (Iulian Andrei).Viața noastră este un labirint în care chiar graba cu care te mişti te va face să te rătăceşti.” Așa se spune adesea, „Trec dintr-o viaţă într-alta mângâind uşor coama leului somn, de la intrare s-a obişnuit cu mine, cu veşnica mea dispariţie în zori, cu veşnicele mele întoarceri crepusculare. Înfrântă, uneori nu mai reuşesc să ajung până la capăt…” (Ana Blandiana).

Tot așa, rostea actorul din mijlocul scenei luminate brusc, „m-am pierdut în labirintul ochilor tăi; ca să mă salvez, trebuie să renunţ la tine, Ariadna!” „Pagina albă e labirintul din care doar tăcerea mai ajunge la suprafaţă!”

„Şi drumul, şi poteca, şi cărarea sunt ipostaze ale labirintului, ne rătăcim, mergând. Din labirint nu mai poţi ieşi decât tot pe acolo pe unde ai intrat?” Iată o imagine, ca într-un film de artă derulat în penumbre… „Era în felul următor: era într-o clădire foarte mare, era o clădire de cărămidă cu multe camere goale. Se trecea dintr-una într-alta şi nu păreau să fie uşi. Se ajungea mereu în curţi interioare.” Iar oamenii din imagine erau precum melcii care poartă, tăinuită în labirintul lor, muzica mării…

Arhiva rubricii În marginea filosofiei de Ionuț Cristache 

A doua față, roman de Ionuț Cristache la Editura Leviathan, 2022, ediție tipărită, click aici; ediție online, free download, click aici.   

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.