Acesta e un subiect despre care mi-aș dori să vă scriu mai mult… Aș vrea să pot descoperi și întâmplările mici, care ne fac să punem întrebări adesea fără răspuns.
Totul este despre filosofia lucrurilor mici, despre o „etică” a mărunțișurilor și aș observa că una dintre problemele societății românești de astăzi – măcar a aceleia pe care am cunoscut-o eu în existența mea de, deocamdată, mult peste o jumătate de secol – rămâne morala amănuntului. Viaţa noastră rătăceşte mereu printre amănunte nesemnificative, e o resemnată pendulare printre facturi şi biruri, care oferă impresia unei suficienţe liniştitoare, dacă reuşeşti să le elimini la timp în ciuda revenirii lor continue.
Așa cum am început să înțelegem și noi, sentimentul de împlinire a devenit o căutare a cărei deraiere în eşec este tot mai previzibilă. Cu toţii ne pierdem în amănunte nesemnificative. Am citit că oamenii de sus, ale căror „aspiraţii în imediat” sunt contabilizate la o altă dimensiune pecuniară (ce filosofie de doi bani!) şi implicit existenţială, rătăcesc printre simboluri golite de conţinut, deoarece ele sunt asemenea unor gablonţuri cu efect în imediat, dar un cunoscător le citeşte cu uşurinţă falsitatea şi ieftinătatea.
Milorad Pavič este autorul care descrie foarte plastic, dar cu o mare doză de adevăr, în romanul Dicţionarul khazar, faptul că, atunci când este să dispară un popor, mai întâi dispare înalta societate şi odată cu ea şi literatura. Se spune că fericirea nu este o destinație, ci o călătorie sau chiar un mod de a trăi. Tot ce trebuie să facem este să învățăm să ne bucurăm de momentele fericite ale fiecărei zile.
Sunt câteva momente, de-a lungul vieții, pe care le luăm ca reper pentru fericire: ziua căsătoriei, nașterea copilului, admiterea la facultate sau avansarea în carieră, însă nu trebuie să ne limităm la acestea. Un cunoscut sociolog scrie că sunt multe alte momente care nu merită să treacă neobservate, nevoia de echilibru emoțional, familia și prietenii, o casă primitoare și modul de petrecere a timpului liber, adică aspecte care influențează semnificativ calitatea vieții.
Dar, despre toate acestea, data viitoare.
Arhiva rubricii În marginea filosofiei de Ionuț Cristache
A doua față, roman de Ionuț Cristache la Editura Leviathan, 2022, ediție tipărită, click aici; ediție online, free download, click aici.