Când vă plimbați pe străzile Bucureștiului iar anumite clădiri vechi vă atrag atenția prin frumusețea lor, cu siguranță vă întrebați cine le-a proiectat. Unul dintre acești arhitecți este o femeie: Virginia Andreescu Haret.
Nepoată a celebrului pictor Ion Andreescu, Virginia a fost căsătorită cu fiul lui Spiru Haret și este prima femeie arhitect din România. A trăit între anii 1894 și 1962.
A făcut studii de arhitectură și de artă plastică în București, dar s-a specializat în arhitectură și în Italia.
Activitatea ei este impresionantă: a proiectat peste 150 de clădiri în București și în alte orașe din țară, dar a fost și membră a două societăți de arhitectură, profesoară și autoare a multor studii de profil.
Era foarte apreciată și respectată de cei din breasla ei, recunoaștere primită chiar de la arhitectul-șef al Capitalei, Ion Pompilian. În perioada interbelică a reprezentat România la congresele internaționale de arhitectură de la Paris, Roma, Moscova și Bruxelles.
Cele mai importante clădiri din București proiectate de Virginia Andreescu Haret sunt: Palatul Tinerimea Română, liceele ”Dimitrie Cantemir” şi ”Gh. Şincai”, Școala Comercială din strada Traian, dar tot ea a făcut planurile primelor blocuri din beton armat din Capitală, situate pe Calea Victoriei.
A mai proiectat cinematograful Parc din staţiunea Govora și liceele din Focşani, Botoşani și Bârlad.
Stilul arhitectural preferat de Virginia Haret a fost o întrepătrundere între cel tradițional și cel modern, păstrând mereu echilibrul între elemente.
Date biografice despre Virginia Haret pot fi aflate în arhiva Spiru Haret şi în cea a fiului său, Radu Haret. Mai multe schițe, desene și acuarele ale arhitectei românce se găsesc în Colecția de stampe a Academiei Române.
Vezi: arhiva rubricii Memor de Daniela Șontică