”Virginia Andreescu Haret, prima femeie arhitect din România” de Daniela Șontică

1644
Daniela Șontică Virginia Andreescu Haret leviathan.ro
Virginia Andreescu Haret

logo rubrica memor daniela sontica leviathan.roCând vă plimbați pe străzile Bucureștiului iar anumite clădiri vechi vă atrag atenția prin frumusețea lor, cu siguranță vă întrebați cine le-a proiectat. Unul dintre acești arhitecți este o femeie: Virginia Andreescu Haret.

Nepoată a celebrului pictor Ion Andreescu, Virginia a fost căsătorită cu fiul lui Spiru Haret și este prima femeie arhitect din România. A trăit între anii 1894 și 1962.

A făcut studii de arhitectură și de artă plastică în București, dar s-a specializat în arhitectură și în Italia.

Activitatea ei este impresionantă: a proiectat peste 150 de clădiri în București și în alte orașe din țară, dar a fost și membră a două societăți de arhitectură, profesoară și autoare a multor studii de profil.

Era foarte apreciată și respectată de cei din breasla ei, recunoaștere primită chiar de la arhitectul-șef al Capitalei, Ion Pompilian. În perioada interbelică a reprezentat România la congresele internaționale de arhitectură de la Paris, Roma, Moscova și Bruxelles.

Clădiri proiectate de Virginia Andreescu Haret
Clădiri proiectate de Virginia Andreescu Haret

Cele mai importante clădiri din București proiectate de Virginia Andreescu Haret sunt: Palatul Tinerimea Română, liceele ”Dimitrie Cantemir” şi ”Gh. Şincai”, Școala Comercială din strada Traian, dar tot ea a făcut planurile primelor blocuri din beton armat din Capitală, situate pe Calea Victoriei.

A mai proiectat cinematograful Parc din staţiunea Govora și liceele din Focşani, Botoşani și Bârlad.

Stilul arhitectural preferat de Virginia Haret a fost o întrepătrundere între cel tradițional și cel modern, păstrând mereu echilibrul între elemente.

Date biografice despre Virginia Haret pot fi aflate în arhiva Spiru Haret şi în cea a fiului său, Radu Haret. Mai multe schițe, desene și acuarele ale arhitectei românce se găsesc în Colecția de stampe a Academiei Române.

Vezi: arhiva rubricii Memor de Daniela Șontică

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.