Ziua Europeană a Spectatorilor, ediția cu numărul șase celebrată online de Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu (21 noiembrie 2020)

56
Be SpectACTive!_vizual

Sâmbătă, 21 noiembrie 2020 (la ora 16.00 în Europa de Vest, ora 17.00 în Europa Centrală, ora 18.00 în Europa de Est) va avea loc a șasea ediție a Zilei Europene a Spectatorilor, un eveniment digital și comunitar care în fiecare an implică și conectează grupurile locale de spectatori activi care participă la activitățile de co-programare desfășurate în cadrul proiectului european „Be SpectACTive!”, în care Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu este partener din 2014. Anul acesta, celebrarea ia forma „Colecției de spectatori”, un proiect propus de Raquel André, o artistă portugheză și o colecționară de lucruri efemere.

O sărbătoare inedită într-un context pandemic

Un festival al spectatorilor în direct este propunerea de anul acesta: participanții vor avea ocazia să se alăture virtual comunității „Be SpectACTive!” prin împărtășirea experienței lor personale sau colective în cadrul acestui proiect online. Festivalul va implica participanți-spectatori, aleși de partenerii „Be SpectACTive!”, din comunitățile acestora, care vor răspunde live, pe platforma Zoom, la cerința comună de a dezvălui un eveniment artistic care a avut un impact personal. Observatorii-spectatori vor urmări în direct evenimentul, pe pagina de Facebook a „Colecției de spectatori”, prin comentarea spectacolelor și participarea la sesiunea finală de întrebări și răspunsuri. Proiectul include crearea unui website bilingv participativ care construiește o arhivă de spectatori și  a experiențelor acestora cu arta. Invitația de participare se adresează tuturor, alimentând astfel o pagină web care devine o arhivă live, în curs de desfășurare.

Raquel André, o colecționară de lucruri efemere

Raquel André a studiat la Școala de Teatru și Film din Lisabona înainte de a obține o diplomă de master în Artele Spectacolului la Rio de Janeiro. Într-o etapă timpurie a carierei sale, a început să dezvolte proiecte care depășeau granițele de gen dintre teatru, dans, film și televiziune. Artista portugheză a demarat în 2014 un proiect de amploare inedit intitulat „Colecția de oameni”, ce a marcat începuturile unei pasiuni de durată pentru colecționare. După „Colecția de îndrăgostiți”, „Colecția de colecționari” și „Colecția de artiști”, Raquel André lansează o nouă provocare: „Colecția de spectatori”. Ultimul proiect se va finaliza cu un spectacol în care artista va împărți scena cu spectatorii participanți pentru a crea o arhivă de mărturii ale experiențelor artistice. Premiera va avea loc la Teatro Nacional D. Maria II, Lisabona, în iulie 2021.

Desfășurarea evenimentului va avea un orar diferit în țările participante, datorită diferenței de fus orar, iar astfel toate activitățile sunt concentrate în același interval și în loc de a organiza mai multe evenimente locale, se va crea un eveniment european sincronizat, unic. Be SpectACTive! este un proiect finanțat de programul Europa Creativă și implică 19 parteneri din 18 orașe și 15 țări. Liderul de proiect este CapoTrave / Kilowatt din Italia, iar partenerii sunt: Artemrede (Portugalia), Bakelit Multi Art Center (Ungaria), Brut (Austria), BUDA Kortrijk (Belgia), CdAT – Café de las Artes Teatro (Spania), Domino Udruge (Croația), Dublin Theatre Festival (Irlanda), Gothenburg Dance and Theatre Festival (Suedia), SKCNS – Institution Student Cultural Centre of Novi Sad (Serbia), International Theatre Festival Divadelná Nitra (Slovacia), Plesni Teater Ljubljana (Slovenia), Occitanie en scène (Franța), Tanec Praha (Cehia), Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu (România). Cercetarea este gestionată de către Fondazione Fitzcarraldo (Italia), Universitat de Barcelona (Spania) și Université de Montpellier și CNRS (Franța).

Comunicat al Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.