”Ziua Geamiei «Esmahan Sultan» din Mangalia” de Urfet Șachir

117
ziua moscheei esmahan sultan

traditiones rubrica leviathan.ro logoSâmbătă, 17 august 2019, reprezentanții Filialei Uniunii Democrate Turce Mangalia au participat la sărbătoarea organizată de Primăria Municipiului Mangaliei dedicată Zilei Geamiei ”Esmahan Sultan” din Mangalia.

La acest eveniment și-au făcut prezența invitați de onoare din partea Muftiatului Cultului Musulman, muftiul Iusuf Murat, din partea Consulatului General al Republicii Turcia la Constanța, E.S. Sulhi Turan și, din partea autorităților locale, primarul Mangaliei, domnul Radu Cristian.

Au mai participat, de asemenea, membri ai comunităților musulmane turcă și tătară, în frunte cu reprezentanții lor la nivel local și național. Din partea Filialei UDTR Mangalia au fost prezenți președintele filialei, domnul Suliman Ilmi și președintele comisiei de cultură a filialei, doamna Urfet Șachir, împreună cu membri ai filialei și ai comunității turce.

Evenimentul a debutat prin prezentarea sărbătorii și o rugă închinată acestui prilej, oficiată de hogea Ismet Halil, care și-a dedicat peste 30 de ani din viață acestui sfânt lăcaș. Au urmat alocuțiunile susținute de oficialitățile prezente la eveniment și reprezentanții comunităților musulmane cu privire la istoricul vestitului lăcaș de cult. Pentru detalii cu privire la acest istoric, vă invit să citiți articolele de pe site-ul Leviathan.ro, sub denumirea ”Mărturii otomane pe pământ românesc”. În urma acestor alocuțiuni, au fost înmânate plachete aniversare marcate cu Ziua Geamiei ”Esmahan Sultan”.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o masă bogată cu specific turcesc, oferită de municipalitate, care a împărțit de asemenea pachete cu bucate membrilor comunităților și nevoiașilor.

Imediat după eveniment, un grup mare de turiști a intrat pe poarta geamiei pentru a vizita lăcașul, rămânând uimiți de priveliștea izvorâtă parcă din basmele orientale. Aici, la Moscheea ”Esmahan Sultan” se spune că  ”timpul stă în loc”.

                                                                                                                                                   Mangalia, 17 august 2019

Vezi: Mărturii otomane pe pământ românesc: Geamia ”Esmahan Sultan” de Urfet Șachir (1)

Mărturii otomane pe pământ românesc: Geamia ”Esmahan Sultan” (2) de Urfet Şachir

Mărturii otomane pe pământ românesc: Geamia ”Esmahan Sultan” (3) de Urfet Şachir

Arhiva rubricii Traditiones

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.