Ziua Internaţională a Francofoniei

807
Emblema francofoniei
Emblema francofoniei

fila de calendar rubrica leviathan.roZiua Internaţională a Francofoniei, sărbătorită pe 20 martie, marchează înfiinţarea, acum 50 de ani, la 20 martie 1970, a Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică, astăzi Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF). Agenția a fost creată cu ocazia Conferinței de la Niamey (Niger) la care au participat reprezentanți ai 21 de țări francofone. Această conferință a fost organizată la un an după prima conferință ministerială de la Niamey (17 februarie 1969), la care au participat președintele Nigerului, Hamani Diori și André Malraux.

Ziua Internaţională a Francofoniei se sărbătoreşte din 1998, în fiecare an, în toate ţările care au în comun folosirea limbii franceze ca limbă naţională oficială, de comunicaţie internaţională, de cultură sau de lucru.

În 1998, OIF a regrupat 88 de state sau guverne și are ca misiune promovarea limbii franceze și a diversității culturale și lingvistice, promovarea păcii, a democrației și drepturilor omului, a limbii franceze ca suport al educației și al cercetării, dezvoltarea cooperării.

România a intrat în Mişcarea francofonă în anul 1991, cu statut de observator, iar în 1993 a devenit membru cu drepturi depline.

Pentru a susține și consolida diversitatea lingvistică și culturală în cadrul sistemului ONU, la 19 februarie 2010, Departamentul Informațiilor Publice al Organizației Națiunilor Unite a anunțat decizia de a sărbători o zi internațională pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale ONU: franceză (20 martie), chineză (20 aprilie) engleză (23 aprilie), spaniolă (23 aprilie), rusă (6 iunie) și arabă (18 decembrie).

Astăzi, pe acest site: Un cântec a pornit prin lume de Paula Romanescu.

Arhiva rubricii Filă de calendar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.