”23 Aprilie – Ziua Suveranității Naționale și a Copilului în Turcia” de Urfet Șachir

2206
23 Aprilie – Ziua Suveranității Naționale și a Copilului în Turcia Urfet Sachir

23 nisan sarbatoarea turciaDumnezeu a dăruit oamenilor nenumărate binefaceri. Pintre acestea, se află și copilul. El este izvorul de frumusețe al vieții, cea mai mare speranță și norocul națiunii. Popoarele care nu-și educă bine copiii nu pot privi cu încredere în viitor. Credința islamică acordă o mare importanță educației atât spirituale, cât și trupești a copilului. Deoarece copilul nu preocupă doar o familie, ci  întreaga națiune și interesele generale ale omenirii.

23 Aprilie este una dintre sărbătorile naționale ale Turciei, pe care poporul turc o sărbătorește de veacuri cu bucurie și entuziasm. O zi plină de istorie, care marchează  înființarea Marii Adunări Naționale a Turciei (Türkiye Büyük Millet Meclisi – TBMM), în urmă cu 98 de ani, în anul 1920. Între anii 1919–1920, poporul turc a trecut prin cea mai grea perioadă din istoria sa prin pierderea teritoriilor din Balcani până în Orientul Mijlociu și ocuparea acestora de către țările dușmane. Din această cauză, Consiliul Deputaților Otomani a fost în imposibilitate de a se reuni. În Anatolia începe măcelul, haiducii dușmani cotropesc satele turcești, ucigând femeile și copiii nevinovați. Poporul, înecat în lacrimi de sânge, aștepta, întrebând: ”Nu există un conducător, un salvator?” În acest moment, apare în scenă Mustafa Kemal Pașa, numit în funcție la Inspecția Unității Militare a 9-a din partea Guvernului de la Istanbul. Traiul în acest mediu al celor deznădăjduiți, lipsurile și greutățile dezvăluiau o situație ce părea fără ieșire. Dar cel care cunoștea foarte bine caracterul poporului turc, cel care a dat viață unei noi perioade în Istoria Turciei și a făurit națiunea suverană, Mustafa Kemal Atatürk, a reușit să convoace Parlamentul la Ankara și, în 21 aprilie 1920, a anunțat deschiderea Adunării Naționale a Turciei, care s-a deschis oficial la data de 23 aprilie 1920 după ”rugăciunea de vineri”. La prima ședință din acea zi, au putut să participe 115 deputați din 337.

Atatürk și copiii
Atatürk și copiii

Atatürk a dorit ca această fericită zi, sărbătorită pentru prima dată în lume, să fie dedicată copiilor ca o sărbătoare a lor, începând astfel să fie celebrată sub denumirea de ”Ziua Suveranității Naționale și a Copilului”. El le-a adresat următoarele cuvinte memorabile, încărcându-i totodată cu responsabilități importante:

”Domnișoarelor, domnișorilor, voi, toți, sunteți trandafirii, stelele și strălucirea fericirii viitorului nostru. Cei care vor duce cu adevărat patria spre lumină sunteți voi. Munciți, gândindu-vă cât de prețioși și importanți sunteți. Aștept multe de la voi.”

marca 23 aprilie Ziua suveranitatiii si a Copillului Turcia

Marele Lider Atatük a arătat poporului turc ținta spre o civilizație modernă, învățământ, importanța științei în măsura posibilităților, cunoașterea valorii personale, spre a fi oameni cinstiți, muncitori și plini de iubire.

zi de sarbatoare turcia

Începând cu anul 1979, țările incluse în comunitatea UNESCO au hotărât ca ziua de 23 aprilie să fie celebrată ca ”Ziua Copilului”. În 1979, primul Parlament Mondial al Copiilor a fost convocat pentru prima dată în Turcia. Au participat cinci țări: Uniunea Sovietică, Italia, România, Irak și Bulgaria, căpătând astfel dimensiune internațională. Turcia a fost singura țară care a făcut cadou această sărbătoare copiilor lumii și pe care a împărtășit-o întregii lumi. Din 17 martie 1981, de când a fost acceptată ca sărbătoare națională și sărbătoare legală, poporul turc continuă să sărbătorească această zi.

LA MULȚI ANI, TURCIA! LA MULȚI ANI tuturor copiilor din întreaga lume!

21 aprilie 2018

Vezi arhiva rubricii Traditiones de Urfet Șachir

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.