23 aprilie – Ziua Suveranității Naționale și a Copilului în Turcia și Ciprul de Nord

57
Atatürk la sărbătorile din 23 aprilie 1929, Ankara. Sursa foto: Wikipedia
Atatürk la sărbătorile din 23 aprilie 1929, Ankara. Sursa foto: Wikipedia

logo rubrica historia leviathan.roRepublica Turcia și Republica Turcă a Ciprului de Nord sărbătoresc, în fiecare an, pe 23 aprilie, Ziua Suveranității Naționale și a Copilului. Conform calendarului publicat de Ministerul Educației Naționale din Turcia, ziua de vineri, 23 aprilie 2021 este inclusă în cadrul sărbătorilor legale și va fi celebrată și în acest an în conformitate cu măsurile privind restricțiile anticovid. Anul acesta, este celebrată cea de-a 101-a aniversare a Zilei Suveranității Naționale și a Copilului în semn de omagiu adus tuturor eroilor prezenți la fondarea Marii Adunări Naționale a Turciei și se adresează mesaje de felicitare întregii națiuni și, în special, copiilor. 

Potrivit publicației turcești „Cumhuriyet” („Republica”), Ministerul Educației Naționale a trimis o scrisoare provinciilor cu privire la ceremoniile care vor avea loc în cadrul Zilei Suveranității Naționale și a Copilului din 23 aprilie 2021. Astfel, vineri, 23 aprilie 2021, ora 9.00, directorii educației naționale provinciale și de district vor depune o coroană de flori la monumentele lui Atatürk cu participarea unui nivel minim de personal și de elevi”. Ceremoniile școlare pot fi organizate în școli care continuă educația față în față”. Datorită creșterii numărului de cazuri de Covid-19, nu există grupuri de clasă care să continue educația față în față”, cu excepția instituțiilor de învățământ preșcolar și a claselor a VIII-a și a XII-a. În acest caz, nu există ceremonii în școlile primare. Ziua Suveranității Naționale și a Copilului este sărbătorită cu entuziasm, în fiecare an, în toată țara. În școli, profesorii atribuie teme elevilor lor în conformitate cu semnificația și importanța zilei. Printre aceste sarcini, există în mare parte poezii. Fondatorul Turciei moderne, marele lider Mustafa Kemal Atatürk, a dedicat această sărbătoare tuturor copiilor lumii, când a fost înființată Marea Adunare Națională a Turciei.

Unele instituții își actualizează programul de lucru în funcție de această zi de sărbătoare oficială, având în vedere că ea coincide cu o zi lucrătoare și anume, vinerea. Astfel, unități precum: oficiile PTT, băncile, depozitele de mărfuri și cabinetele notariale vor fi închise, în schimb, farmaciile și unitățile de urgență ale spitalelor vor fi deschise. Băncile își îndeamnă clienții care vor efectua tranzacții în săptămâna 19–25 aprilie, să le finalizeze până vineri, 23 aprilie.

Turcia a fost inaugurată la Ankara la 23 aprilie 1920 sub conducerea lui Mustafa Kemal Atatürk. Marea Adunare Națională a stabilit un nou stat prin voința poporului turc. Prima sărbătoare a noului stat turc a fost decisă de Parlamentul Turc la 23 aprilie 1921 și acceptată ca Sărbătoare Națională. Prima aniversare din 23 aprilie, ca Ziua Națională a Suveranității, a fost atunci când Societatea de Patronaj Himaye-i Etfal a profitat de această sărbătoare pentru a strânge bani de întrajutorare. Societatea de Patronaj Himaye-i Etfal, înființată la Istanbul, la 6 martie 1917, a oferit asistență serioasă copiilor și orfanilor martiri din timpul Primului Război Mondial. La 30 iunie 1921, și-a reluat activitățile la Ankara cu scopul de a proteja și crește copiii orfani în urma Războiului de Independență la inițiativa membrilor Parlamentului Turc în timpul Luptei Naționale. Societatea de Patronaj Himaye-i Etfal din Ankara (Agenția pentru Protecția Copilului), care este un indiciu că noul stat turc, ca stat social, are o obligație publică și este prima societate a republicii care a primit sprijinul președintelui Parlamentului Turc și al comandantului suprem Mustafa Kemal Pașa de la cele 3 instituții.

„Declarația de la Geneva” este prima declarație universală privind drepturile copilului semnată de Mustafa Kemal Atatürk în 1924, în numele Turciei și reprezintă viziunea lui Atatürk despre dragostea pentru copii și problemele lor.

Deși sărbătoarea a fost legată de deschiderea Marii Adunări Naționale a Turciei, aceasta s-a dezvoltat ca o sărbătoare complet separată și a continuat ca atare până în 1981. Se consideră că această sărbătoare a început la 23 aprilie 1927, când Societatea Himaye-i Etfal (Agenția de Protecție a Copilului de astăzi) a anunțat acea zi drept „Ziua Copilului”. A fost sărbătorită cu entuziasm în toată țara. De asemenea, această sărbătoare este celebrată în toate țările în care există comunități turce.

Iată câteva dintre mesajele adresate de marele lider Mustafa Kemal Atatürk națiunii turce, tinerilor și copiilor cu prilejul acestei mari sărbători:

„Noi am fondat republica, voi o veți face să trăiască.”

„Suveranitatea națională este cinstea, onoarea și mândria națiunii.”

„Copiii ar trebui protejați de orice formă de neglijență și abuz și ar trebui tratați într-un mod specific față de adulți în toate circumstanțele.”

„Micuți domni și domnișoare! Sunteți cu toții un trandafir, o stea și o lumină a prosperității viitorului. Sunteți cei care veți îneca țara în lumină. Gândiți-vă cât de importanți și valoroși sunteți și lucrați în consecință. Fete, băieți, avem multe așteptări de la voi!”

                                                                     Urfet Șachir

                                                                  Mangalia, 21 aprilie 2021

Surse:

Yrd. Doç. Dr. Mücahit Özçelik, Erciyes Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü – 23 Nisan Çocuk Bayramı’nın Ortaya Çıkışı ve 1922-1929 Yılları Arasında 23 Nisan Kutlamaları (The Emergence of 23 April Children’s Day and the Celebrations From 1922 to 1929).

http://www.gaziakademikbakis.com/dosyalar/ff31c449-6d53-4341-bfd9-8fa4d0477324.pdf

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/okullarda-23-nisan-kutlamalari-yapilabilmesi-icin-yuz-yuze-kriteri-getirildi-1829378

https://www.hurriyet.com.tr/galeri-23-nisan-siirleri-icin-secenekler-en-guzel-23-nisan-ulusal-egemenlik-ve-cocuk-bayrami-siirleri-41789150/2

https://www.milliyet.com.tr/galeri/23-nisan-tatil-mi-22-ve-23-nisan-resmi-tatili-kac-gun-2021-resmi-tatiller-sirasi-6482296/1

https://www.haberturk.com/23-nisan-siirleri-2021-en-guzel-yeni-23-nisan-siirleri-ve-resimleri-ulusal-egemenlik-ve-cocuk-bayrami-3044732/3 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.