59 de ani de la premiera filmului „Pădurea spânzuraţilor”

874
Liviu Ciulei (Klapka) și Victor Rebengiuc (Apostol Bologa) în filmul ”Pădurea spânzuraților”
Liviu Ciulei (Klapka) și Victor Rebengiuc (Apostol Bologa) în filmul ”Pădurea spânzuraților”

fila de calendar rubrica leviathan.roCu 59 de ani în urmă, în 16 martie 1965 a avut loc, la cinematograful „Patria” din Bucureşti, premiera filmului Pădurea spânzuraţilor, ecranizare după romanul omonim al lui Liviu Rebreanu. Scenariul este semnat de Titus Popovici, iar regia de Liviu Ciulei, în distribuţie regăsindu-se actorii Victor Rebengiuc, Anna Széles, Liviu Ciulei, György Kovács, Toma Caragiu, Gina Patrichi, Ion Caramitru, Gheorghe Cozorici, Mariana Mihuț, Silvia Popovici, Ștefan Ciubotărașu, Emil Botta, Mihai Mereuță.

Filmul a fost distins cu Premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes.

„…perfect capabil să susțină confruntarea internațională.” (Ecaterina Oproiu, revista ”Cinema”, nr. 4 / 1965)

„…fascinant și aproape fără cusur pe planul formelor, al eleganței și al rafinamentului distilat în imagini pe pânză.” (Florian Potra, 1968).

„Dacă Visconti, alături de Laurence Olivier, e dat mereu ca exemplu de felul cum un cineast trebuie să se apropie şi, mai ales, să se depărteze de o operă literară – Ciulei a folosit din plin acest exemplu. Pentru regizorul nostru, secondat de Titus Popovici, romanul lui Rebreanu nu a constituit decât un punct de plecare, o sursă iniţială de inspiraţie. Ei au păstrat doar trama, desfăşurarea exterioară a acţiunii, înlocuind semnificaţiile romanului cu altele noi, fără îndoială mai ample, mai învecinate cu spiritualitatea momentului actual.” (Florian Potra).

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.