Începând de astăzi, 22 mai 2019, puteți citi în format online numărul 2, aprilie – iunie 2019, al revistei culturale ”Leviathan”, publicație trimestrială editată de Asociația Culturală Leviathan. 152 de pagini, format A4.
Director fondator: Rudy Roth. Redactor-șef: Costin Tuchilă. Redactor-șef adjunct: Pușa Roth. Secretar general de redacție: Daniela Șontică.
Colaboratori: Lică Barbu, Cornelia Bartels, Roxana Bărbulescu, Radu Boroianu, Ani Bradea, Radu Comșa, Florentina Loredana Dalian, Traian Diaconescu, Sonia Elvireanu, George Grigore, Dori Lederer, Veronica Pavel Lerner, Nicolae Lotreanu, Brândușa Massion, Clara Mărgineanu, Victoria Milescu, Gheorghe Miletineanu, Neculai Moghior, Adrian Munteanu, Mirela Nicolae, Constantin Venerus Popa, Marina Roman, Paula Romanescu, Florentin Smarandache, Urfet Șachir, Mircea Florin Șandru, Christian Tămaș, Marius-Cosmin Vasile, Carmen Vințan, Letiția Vladislav, Gina Zaharia.
Concept grafic: Rudy Roth.
”Am credința – scrie Pușa Roth în Editorial – că revista trimestrială Leviathan se înscrie în linia publicațiilor de cultură generală, dar cu vocație mondială, ideatic vorbind, pentru că granița națională a culturii este conștient depășită, în sensul că o cultură nu poate exista singură, o cultură națională trebuie să fie universală, trebuie să se înscrie în circuitul valorilor perene ale omenirii. Încercăm și în acest număr (aprilie – iunie 2019) să publicăm literatura diasporei, făcând astfel legătura cu marile sau micile comunități românești din lume. Spun literatura diasporei, fiindcă, recunoaștem sau nu, este un segment al literaturii române, al culturii, în general, care nu trebuie neglijat. Literatura diasporei creează o legătură, fie ea și indirectă, cu spațiul cultural mondial, mai ales că cei care locuiesc de multă vreme în afara granițelor României vorbesc și citesc în limba țării de adopție, ceea ce reprezintă o legătură subtilă, dar deloc de neglijat, între două culturi.”
Noul număr (al treilea de la înființarea revistei), foarte bogat, vă așteaptă cu rarități și surprize, cu rubrici noi, cu o secțiune substanțială de traduceri literare, cu poezie, proză, teatru, cronici literare și de artă. Semnează: autori din România și diaspora.
La rubrica Portret, la care vor fi prezentați scriitori reduși pe nedrept la statutul de notă de subsol în istoria literaturii universale, Rudy Roth vă propune un articol despre scriitorul scoțian Ruthven Todd (14 iunie 1914 – 11 octombrie 1978) – ”eruditul-bețiv care cunoștea pe toată lumea”. Costin Tuchilă și Pușa Roth sunt semnatarii studiului dedicat lui Beaumarchais. Istoricul Neculai Moghior continuă rememorarea evenimentelor de după Marea Unire de la 1 decembrie 1918 (”O poveste adevărată”, 2). La noua rubrică a revistei, Memorii, puteți citi un text cu parfum de epocă de Radu Boroianu. La rubrica Universalia: integrala sonetelor de Louise Labé (1524 – 1566) în excelenta traducere a Paulei Romanescu; Pasteluri de Vasile Alecsandri, traduse în latină de Traian Diaconescu. O altă raritate: traducere de Urfet Șachir din limba turcă a unor poeme de Yunus Emre (1240 – 1321), fondatorul liricii anatoliene. Profesorul George Grigore vă invită să pătrundeți în universul marelui poet arab Jalaluddin Rumi (secolul al XIII-lea).
Jurnale de călătorie de Florentin Smarandache (”Tunelul de gheață”) și Brândușa Massion (”Vietnam și templele din Cambodgia în 16 zile – martie 2019”).
Traditiones: partea întâi a articolului ”Nunta turcească” de Urfet Șachir.
Noua secțiune a revistei, Arte vizuale, vă propune articolul Marinei Roman despre Tudor Banuș (prezent în această perioadă cu o amplă expoziție retrospectivă în România) și al Roxanei Bărbulescu, dedicat ”Expoziției de pictură Topalu 2017 – 2018”, bogat ilustrate.
Ani Bradea vă oferă ”O privire asupra poeziei și prozei românești actuale”. Romanul lui Fănuș Neagu, ”Îngerul a strigat”, apărut în urmă cu 50 de ani și reeditat recent de Editura Hoffman, este analizat de Costin Tuchilă. La aceeași rubrică, Cronică literară, Daniela Șontică despre ”Lumea din oglinzile poetului Cristian Muntean”. Note de lectură de Veronica Pavel Lerner. Poeme de Mircea Florin Șandru, Victoria Milescu, Adrian Munteanu, Clara Mărgineanu, George Grigore, Sonia Elvireanu. Fragmente de roman de Letiția Vladislav și Christian Tămaș. Proză scurtă de Radu Comșa, Dori Lederer, Gina Zaharia, Florentina Loredana Dalian, Cornelia Bartels, Lică Barbu, Carmen Vințan. Teatru de Constantin Venerus Popa. Cronicar de teatru – Gheorghe Miletineanu.
La rubrica Interviu, Mirela Nicolae vă invită să faceți cunoștință cu un român de succes din diaspora: Claudiu Picu.
Începând cu acest număr, revista are o rubrică de Filosofie politică, dedicată acum de Nicolae Lotreanu conceptelor de interes și ideal național.
Literatură economică de Marius-Cosmin Vasile.
ISSN 2602-0270
ISSN-L 2602-0262
Pentru a citi nr. 2/2019, click aici.
Lectură plăcută!
În curând, ediția tipărită a revistei.
Puteți achiziționa numerele anterioare ale revistei, la adresa: leviathan.romania@yahoo.com
Preț: Nr. 1, octombrie – decembrie 2018 – 15 lei (România), 5 euro (diaspora) plus taxele poștale.
Nr. 1, ianuarie – martie 2019 – 20 lei (România), 8 euro (diaspora) plus taxele poștale.