A patra zi a Festivalului „Enescu” 2021 (31 august)

121
Vladimir Jurowski
Vladimir Jurowski

logo George Enescu International Festival 2021Festivalul „Enescu” prezintă astăzi, în premieră pe scenele sale, lucrarea Memorial de Anatol Vieru, care comemorează Pogromul de la Iași din 1941. Compoziția va fi interpretată de Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin, sub bagheta maestrului Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului „Enescu”.

Lucrarea a fost introdusă în program la inițiativa dirijorului Vladimir Jurowski, ca o recunoaștere a talentului compozitorului, pe care și-a propus să-l facă cunoscut dincolo de granițele României, precum și din respect pentru victimele tragediei din 1941 și pentru rolul social pe care îl are arta. Partitura evocă un moment tragic din istoria națională, când, în anul 1941, peste 13.000 de evrei au fost uciși, la Iași, în câteva zile, din ordinul Mareșalului Antonescu și cu complicitatea autorităților locale. Adolescent la momentul respectiv, Anatol Vieru (1926–1998) a scăpat cu viață fugind. În 1990, compozitorul și pedagogul Anatol Vieru a compus Memorial pentru cea de-a 50-a aniversare a Pogromului de la Iași.

Două concerte sunt programate marți, 31 august 2021 în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”.

De la ora 16.30, la Ateneul Român, al doilea concert al Filarmonicii Mării Baltice, dirijată de Kristjan Järvi poartă genericul „Lebedele Nordului”. Programul cuprinde trei piese ale compozitorului estonian Arvo Pärt, Swansong, Fratres și Passacaglia (pentru vibrafon și instrumente cu coarde) și Simfonia dramatică Lacul lebedelor, aranjament de Kristjan Järvi după Ceaikovski. Solistă: Viktoria Mullova  (vioară). 

Ora 19.30, Sala Palatului: primul concert al Orchestrei Simfonice a Radiofuziunii din Berlin, sub conducerea lui Vladimir Jurowsk. În program: Anatol Vieru, Memorial, op. 118; Stravinski, Concertul pentru pian și instrumente de suflat; Șostakovici, Două piese pentru octet de coarde op. 11 (versiune pentru orchestră de coarde); Hindemith, Simfonia Mathis der Maler. Solistă: pianista Yeon-Min Park, câștigătoarea Concursului Internațional „George Enescu” 2020/2021. Dirijor asistent: Ralf Sochaczewsky.

La concertul de la Ateneu accesul este permis cu prezentarea certificatului verde Covid. La Sala Palatului, nu e necesar certificatul verde.

Ambele concerte vor fi transmise în direct gratuit pe site-ul Festivalului

și vor rămâne online timp de 12 ore, pentru a fi văzute și de pe alte meridiane orare. Fiecare concert are pagina sa de eveniment, la care se ajunge pentru a-l asculta din pagina Program

Concertele vor fi transmise în direct la Radio România Muzical și Radio România Cultural.   

Despre Filarmonica Mării Baltice si dirirul Kristjan Järvi, click aici.

Detalii despre programul de la Sala Palatului, articol de Alice Mavrodin, click aici.

Vladimir Jurowski, click aici.

Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin, click aici.

*

logo asociatia culturala leviathanAsociația Culturală Leviathan, editor al publicațiilor Leviathan.ro și revista culturală trimestrială „Leviathan”, este partener media al Festivalului Internațional „George Enescu” 2021.

Pe acest portal veți găsi toate informațiile necesare, programul zilnic al Festivalului, prezentarea muzicienilor invitați, date despre lucrările din programe, relatări, cronici, fotografii. În revista „Leviathan” nr. 3, iulie–septembrie 2021, pp. 47–49 puteți citi un amplu articol de prezentare a ediției 2021 a Festivalului iar în nr. 4, octombrie–decembrie 2021 vom publica o sinteză a Festivalului și cronici ale concertelor.

leviathan partener media festivalul george enescu

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2021

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2019

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2020/2021

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2018

Arhiva rubricii Cronica muzicală

Arhiva rubricii Musica 

Arhiva George Enescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.