”Aventurile lui Licuţă dincolo de Capătul Lumii” (2) de Lică Barbu

44
Desen de Lică Barbu
Desen de Lică Barbu

logo lumea lui licutaAşa cum am promis în episodul trecut, îl las pe Licuţă să ne spună cum s-a îndrăgostit de Lucia, verişoara Zburlitei şi de ce a poreclit-o Perluţa, dar, mai ales, cum a reacţionat Zburlita la obiceiul lui Licuţă de a se îndrăgosti de oricine şi orice.

”…şi lângă mine s-a aşezat o fetiţă. Nu am întors capul. Eram captivat de începutul piesei de teatru şi o vedeam doar cu coada ochiului. În unul din momentele mai puţin captivante ale poveștii de pe scenă, întorc capul ca să văd lângă cine stau. A căzut clădirea peste mine. Lângă mine era o… o… o… şi cuvântul minunat mi s-a oprit în gât. Nu-mi venea să cred ce dar mi se oferea! Eu, un simplu băieţel, stăteam lângă o zână, lângă o floare. Mirosea a câmpie, era ca o pădure primăvara, era tot ce poate fi mai frumos pe Pământ, era marea cu adâncurile ei, cu corali și meduze violete, era o perlă. Așa am și botezat-o: Perluţa.

A simţit că o privesc și a întors ochișorii ei albaștri către mine. Părul ei, numai cârlionţi din raze de soare, a zburat lin prin aer atingându-mi obrazul. Tot corpul meu era electrizat.

Am încercat un zâmbet, dar s-a oprit stigmatizat pe faţă. Mâna îmi tremura. Aveam impresia că nu mai aud și sunt mut pe veci. Eram îndrăgostit, nene Scriitorule!”

Mai apoi, Licuţă a aflat că este verişoara Zburlitei şiii… nu s-a întâmplat nimic ciudat. Cele două fete, Zburlita şi Perluţa, îl iubesc la fel de mult pe Licuţă, aşa cum şi el e topit după ele.

Perluţa nu locuieşte pe strada lor, dar vine mai des la Zburlita pentru joacă.

Ei, lasă! Ştiu eu mai bine pentru cine vine ea. Evident că ştiu. Inspiraţia mea a adus-o în poveste. Şi mai ştiu că este, la cei şase anişori ai ei, o fetiţă foarte inteligentă, rezolvă orice problemă, nitam-nisam. Ştie să citească. De aceea Licuţă o respectă în mod deosebit pentru că are ce învăţa de la ea. E cea mai mare dorinţă a lui: să înveţe a citi.

Parfeu, un alt prieten al nostru, mă roagă să nu scriu despre el. Asta-i bună! Cum adică? Ce dacă e ţigan? Este cel mai modest copil din grupul de prieteni şi asta-mi place.

Desen de Lică Barbu
Desen de Lică Barbu

Este singurul de pe stradă căruia Licuţă nu i-a pus poreclă pentru că aşa îl cheamă: Parfeu. Aşa sunt botezaţi copiii la ţigani: Europa, Vandam, Spania, Bond, Senat, Salam. Aşa şi el.

Are trei ani de trei ani. Nu ştie să numere. Îl mai ajută Licuţă. Toţi copiii îl ajută cu ce au. E sărac, dar e bogat în suflet. E artist. Cântă şi dansează aşa cum îl îndrumă inspiraţia.

E un ţigănuş simpatic. Bruneţel şi tuns zero mereu. ”Ca să nu facă păduchi”, spune el. Este îmbrăcat sărăcăcios şi încălţat cu aceiaşi papucei roz prăfuiţi, uzaţi de purtat. Asta are. Prietenii îl ajută mereu cu câte ceva bun de îmbrăcat, dar mama lui le vinde la târg.

Îl prezint la urmă în mod intenţionat pe Licuţă, dar şi la cererea lui, şoptindu-mi la ureche ca să nu-l audă ceilalţi: ”Mai întâi prietenii, nene Scriitor. Fără ei nu sunt Licuţă”.

Dar nu în mod special dorinţa lui mă face să-l prezint la urmă, ci faptul că acest copil îi reprezintă pe toţi la un loc, este un copil mai special, este iubirea prieteniei, a gândului inocent în zâmbetul jocurilor de copil, e tot ce înseamnă stradă, prieteni, natură, dăruire.

Şi fără prea multe laude, ştiu că nu prea îi place să-l laud, trebuie să vă fac o mărturisire: Licuţă este eroul povestirii din această carte. Bănuieşte el ceva-ceva. De aceea stă cu ochii pe pana mea de scris aşteptând următorul cuvânt, ca să mă corecteze sau să-mi dea inspiraţie. Tocmai asta îmi şi doresc. Un ajutor în poveste. Doar el este eroul şi este corect ca să mă supravegheze.

Asta nu înseamnă să-l alint, să-l laud, să-l fac cel mai tare şi mai mare.

De-ar şti el ce-l aşteaptă în poveste, ar lua oiţele şi-ar pleca pe câmp la păscut. Hai-hui.

Şi mai găseşte-l pe Licuţă!

Vezi arhiva rubricii Lumea lui Licuță de Lică Barbu

Vezi și pagina Zâmbetul unește  

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.