”Boboteaza în Bucureștii anului 1939” de Daniela Șontică

1489
Daniela Sontica boboteaza biserica zlatari leviathan.ro
Biserica Zlătari din București

logo rubrica memor daniela sontica leviathan.roÎn Bucureștii de altădată, sărbătoarea Bobotezei cuprindea Sfânta Liturghie, sfințirea apei, dar și ritualul aruncării crucii în apa Dâmboviței. Obiceiul acesta păstrat din vremuri voievodale s-a petrecut întocmai și în anul 1939 și îl găsim relatat în presa vremii.

Istoricul Adrian Nicolae Petcu descrie ceremonialul desfășurat în timpul domniei regelui Carol al II-lea și al patriarhului Miron Cristea, care era la vremea aceea și prim-ministrul României.

Ceremonia a început în jurul orei 10.00, când membrii guvernului, în frunte cu patriarhul prim-ministru Miron Cristea, magistrații, comandantul Strajei Țării și înalții demnitari ai statului ajungeau la Biserica Zlătari.

Patriarhul Miron Cristea
Patriarhul Miron Cristea

Aproximativ o oră mai târziu, a sosit suita regală în frunte cu regele Carol al II-lea și Marele Voievod Mihai de Alba Iulia (viitorul rege Mihai). Membrii Casei Regale au fost primiți de patriarh la intrarea în biserică cu Sfânta Cruce, iar Liturghia a fost săvârșită de episcopul-vicar patriarhal de atunci, Emilian Antal.

După slujbă, s-a format un cortegiu, în frunte cu regele și principele moștenitor, având ca antemergători doi diaconi care aveau cădelnițe, dicherul și tricherul, urmați de reprezentanții Casei Regale civile și militare, membrii guvernului și înalții demnitari ai statului. Cortegiul era încheiat de preoți, diaconii care purtau ripide, icoane și arhiereul cu Sfânta Cruce.

În această ordine s-a parcurs traseul până în Piața Senatului, unde, de pe cheiul Dâmboviței, s-a aruncat în râu crucea de către monarh.

Piața Senatului din București
Piața Senatului din București

boboteaza-pe-dambovitaZiarele consemnează că au fost patru voluntari care s-au aruncat în apa rece a Dâmboviței pentru recuperarea Sfintei Cruci. Presa centrală a acordat spații largi acestei ceremonii. Ziarele arătau ”deosebitul fast” al pregătirii Căii Victoriei, de la Biserica Zlătari și până la podul din Piața Senatului (astăzi Piața Națiunile Unite). După acest moment, ”în uralele entuziaste ale corpului ofițeresc și ale numeroaselor trupe din diferite arme”, regele Carol al II-lea și fiul său au trecut în revistă unitățile militare. ”Prin participarea la astfel de manifestări, regele dorea să arate tot mai mult autoritatea sa în statul român și să cultive poporului român încrederea trăiniciei regimului pe care îl orchestra în cele mai mici detalii”, notează în articolul său istoricul Adrian Nicolae Petcu.

Așa a avut loc ceremonia aruncării Sfintei Cruci în apa Dâmboviței în ziua Bobotezei din anul 1939, relatată nu doar în presa românească, ci și în cea străină întrucât la eveniment au participat ziariști americani, englezi și francezi.

Vezi: arhiva rubricii Memor de Daniela Șontică

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.