Știri: Lansarea romanului ”Un nume pe nisip” de Christian Tămaș (26 noiembrie 2019, București)

226
lansare un nume pe nisip de christian tamas

logo carte rubrica leviathan.roEditura Ars Longa continuă seria manifestărilor prilejuite de împlinirea a 25 de ani de la înființare cu lansarea romanului Un nume pe nisip de Christian Tămaș. Evenimentul va avea loc marți, 26 noiembrie 2019, începând cu ora 17.00, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, Bd. Regina Elisabeta, nr. 16. Invitați: scriitoarea Pușa Roth și criticul Costin Tuchilă.

Lansarea va fi urmată de un moment muzical susținut de Georgeta Stan Burcea (flaut).

Autorul va acorda autografe.

Cavalerul negru, primul roman [al lui Christian Tămaș, Junimea, Iași, 1992], anunța un strălucit prozator în zona fantasticului și misteriosului. Celelalte două romane au confirmat, din fericire, ceea ce anunța debutul, Christian Tămaș fiind cel mai performant membru al generației sale în această zonă a epicului. […] «Realismul» său, atunci cînd există, este unul psihologic și nu cotidian, ca la majoritatea optzeciștilor. Tămaș este unul din liderii generației, tocmai în virtutea faptului că explorează un domeniu – fantasticul și misteriosul – aproape în întregime neglijat de aceasta.” – Liviu Antonesei, ”Un nume pe nisip” de Christian Tămaș, revista ”Leviathan”, nr. 3, iulie – septembrie 2019, p. 65, citește integral aici.

”Romanul [Un nume pe nisip] explorează un caz psihanalitic, ceea ce justifică prezenţa fantasticului de atmosferă şi oniricul ca univers al irealului coşmaresc în care plonjează personajul. […] Un nume pe nisip e un roman enigmă, cu fire narative încâlcite, cu întâmplări, personaje şi scene stranii, care intrigă şi nu pot fi elucidate decât în final.”Sonia Elvireanu, Romanul unei psihoze: Christian Tămaş, ”Un nume pe nisip”, revista ”Neuma”, nr. 7 – 8 (21 – 22), iulie – august 2019, p. 72.

”…din lucrările științifice, [psihologia comportamentală] se răsfrânge în ipoteze de lucru. Iar în literatură, în descifrarea subtilă a unor teme și caractere universal valabile în lumea de azi. […] Deși nu își refuză plăcerea de a intra într-un spațiu fantastic, Christian Tămaș este mai degrabă un raționalist deghizat într-un colorist de substanță.” – Costin Tuchilă despre volumul de proză scurtă Liniștea albă, în Prefaţă la vol. Pușa Roth, Un dialog al timpului câştigat, convorbiri cu filosoful Christian Tămaş, Iaşi, Editura Ars Longa, 2006.

”Fuga continuă prin viață sau prin vis este un alt reper al acestui tulburător roman care nu oferă soluții, ci doar sugestii. El este de fapt un roman al sugestiei. Trecătorul nostru trup își creează universuri, întâmplări niciodată întâmplate, necesare însă parcursului emoțional. Ce este sau ce poate fi Un nume pe nisip? Nimic altceva decât viața pe pământ. Eternitatea unei clipe într-un nume pe nisip. Nume cu șase litere, Kismet sau Destin. Pot oare cele șase litere ce construiesc un nume sau un destin să se multiplice în realitate până la exemplaritatea visului? Poate… Ploaia sau marea, două constante în opera scriitorului, au nevoie de o clipă pentru a schimba parcursul existențial. Marea sau, de ce nu, ploaia sunt sau pot fi singurele certitudini.”Pușa Roth, Un nume pe nisip sau Eternitatea clipei, cronică literară în revista ”Leviathan”, nr. 4/2019. p. 105 (revista va apărea săptămâna viitoare).

Partener media: Leviathan

Vezi: Editura Ars Longa

Arhiva Editurii Ars Longa pe portalul Leviathan.ro

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.