Cu 660 de ani în urmă, Carol al IV-lea a pus piatra de temelie a podului care avea să transforme Praga în oraş imperial

2014
Podul Carol, Praga
Podul Carol, Praga

rubrica corespondenta leviathan,ro logoPodul Carol, unul din simbolurile Pragăi, a împlinit duminica trecută, 9 iulie 2017, 660 de ani.

În 9 iulie 1357 împăratul Carol al IV-lea (de la a cărui naștere s-au împlinit 700 de ani în 2016) a pus piatra de temelie a podului care avea să devină celebru. Se întâmpla dimineaţa la ora 5 şi 31 de minute, data completă creând o serie magică de cifre impare de la unu la nouă şi înapoi (deci, în anul 1357, la 9 iulie, luna a 7-a, la ora 5 şi 31 de minute), care trebuiau să protejeze construcţia.

Duminica 9 iulie 2017 pe Podul Carol Foto Michal Šula, MAFRA
Duminică. 9 iulie 2017 pe Podul Carol. Foto: Michal Šula, MAFRA

Cu toate acestea, Podul Carol a fost afectat de câteva ori de inundaţii. În anii 1432, 1784 şi 1890 s-a ajuns la pagube serioase şi la prăbuşirea câtorva arcade, podul având de suferit şi în urma evenimentelor istorice. A fost avariat de husiţi în prima jumtate a secolului al XV-lea, de suedezi la sfârşitul Războiului de Treizeci de ani (1648) şi de răsculaţi în timpul revoltei pragheze din ziua de Rusalii a anului 1848. Este cel mai vechi pod păstrat din Praga şi, după cel din oraşul Písek, al doilea ca vechime din Cehia.

Podul Carol
Podul Carol

Podul, numit până în anul 1870 Praghez sau Podul de piatră, nu se regăsea iniţial în planurile de construcţie ale lui Carol al IV-lea. Hotărârea de a-l construi s-a datorat inundaţiei din anul 1342, care l-a distrus pe cel existent, podul romanic al Iuditei. Arhitectul care a început lucrarea a fost Petr Parler. Sub conducerea acestuia s-a încheiat turnul de intrare de pe malul Oraşului Vechi între anii 1373 şi 1380. Cu toate că podul a fost terminat abia la începutul veacului al XV-lea, în anul 1378 pe el a trecut convoiul mortuar al lui Carol al IV-lea. Unele surse consideră finalizarea podului data de 22 iunie 1503, când s-a încheiat reconstrucţia sa integrală.

Statuia Sf Ioan Nepoumuk pe Podul Carol
Statuia Sf. Ioan Nepomuk pe Podul Carol

Iniţial podul era împodobit doar cu o cruce ridicată în memoria lui Carol al IV-lea. Câteva statui au fost comandate mai târziu de regele George de Poděbrady. Abia începând cu secolul al XVII-lea s-au amplasat pe rând, pe stâlpi 30 de statui şi grupuri statuare baroce de sfinţi, formând o adevărată galerie. Cea mai veche şi singura statuie din bronz este a Sf. Ioan Nepomuk (aparținând lui J. Brokoff, 1683). Cel mai nou grup statuar, al Sf. Chiril şi Metodiu, datează din anii 1928–1938. Majoritatea statuilor sunt operele sculptorilor F. M. Brokoff şi B. M. Braun. Îi putem admira pe Sf. Josef, Ioan Botezătorul, Cristofor, Iuda Tadeul, Sf. Augustin, Cajetan, Adalbert, Vit, grupul statuar al Mântuitorului, Sf. Cosmas şi Damian. În prezent unele statui sunt înlocuite cu cópii.

Podul are o lungime de 515,76 metri şi o lățime de 9,4 metri. Se sprijină pe 16 arcade inegale, de la 16,62 metri în faţa Turnului Oraşului Vechi, până la 23,38 metri deasupra insulei Kampa.

Cea mai importantă reconstrucţie a avut loc între anii 2006–2010.

Lidia Našincová

Corespondență din Praga

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.