Conceptul de limită a unei funcții într-un punct își are rădăcinile în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, atunci când Newton a definit viteza instantanee ca limită a vitezei medii (limita raportului de diferențe finite dx/dt), iar Leibniz a definit panta unei curbe într-un punct ca limita pantelor secantelor ce trec prin acel punct. Definiția riguroasă a limitei unei funcții într-un punct a fost formulată de Karl Weierstrass, folosind conceptul de vecinătate a unui punct. Sună precum vântul pe la ferestrele întredeschise, desigur…
Într-o lume în care omul se pare că și-a pierdut orice limită este firesc să fim tot mai dezorientați de abandonarea în care ne aflăm. Nu s-a văzut, de pildă, cum în 2020, un „biet” virus aproape că a pus omenirea „la pământ”? Nu s-a văzut cât de neputincioși (în sensul limitei și limitării puterii) pot fi cei care vremelnic conduc lumea, ne conduc și pe noi, azi? Tocmai de aceea, poate că ar fi normal să știm, să înțelegem mai multe despre limitele noastre, despre măsura faptelor și întâmplărilor noastre.
Avem, se spune, fiecare o măsură a noastră și, dacă nu ținem seama de limitele „înscrise” în noi și de cele care se află peste tot în jurul nostru, facem multe greșeli, suferim, iscăm dezordine în viața noastră și a altora, luptăm cu morile de vânt.
Limitele și limitările noastre există, sunt făcute sau impuse tocmai ca să fie depășite. Vorbim adesea de faptul că suntem la limita răbdării, la limita puterilor, la limita înțelegerii. Alteori, se spune despre cineva din vecinătatea noastră că a depășit orice limită de bună cuviință, de bun-simț. Ce-ar trebui să înțelegem de aici, că limita este un instrument de care depinde chiar și nevoia de a rămâne raționali, înțelepți sau măcar toleranți cu noi înșine și cu cei din preajma noastră?
Diferența dintre geniu și prostie, credea Einstein, este ca geniul are limitele sale. Singurul mod de a descoperi limitele posibilului este de a merge dincolo de ele, în domeniul imposibilului. Chiar dacă, tot astfel, se mai spune și că singurele limite ale vieții noastre sunt cele pe care ni le stabilim singuri.
Arhiva rubricii În marginea filosofiei de Ionuț Cristache
A doua față, roman de Ionuț Cristache la Editura Leviathan, 2022, ediție tipărită, click aici; ediție online, free download, click aici.