Nimicul este punctul de plecare al Universului nostru și tot nimicul îi condiționează viitorul. Pare ciudat, nu-i așa? De fapt, e o întrebare veche: de ce există ceva, în loc să existe doar nimicul? Răspunsul l-a dat laureatul Premiului Nobel, Frank Wilczec. „Nimicul acesta este foarte instabil”, spunea el. Și cineva comenta că „răbdarea e o afirmație stranie, care nu este la îndemâna bunului-simț, pentru noi, oamenii obișnuiți, este simplu, nimicul este nimic”.
Am recitit de curând cartea lui John D. Barrow, Mic tratat despre nimic. E un fel de călătorie distopică, pleacă de la cifra zero, strania cifră care desemnează atât nimicul, cât și, în funcție de poziția sa într-un număr, valori nenule. De ce nu au avut grecii din vechime ideea unui semn pentru nimic? Pentru ei nimicul nu putea exista și nici nu putea fi sursă a creației, spune Barrow.
Da, nimicul e ceva complicat, dar nimicul acesta instabil este „sămânța” întregului Univers. Nimicul, vidul, posedă propria sa energie, spune mecanica cuantică și transformă spațiul gol, vidul, nimicul în ceva plin de o continuă agitație. Adică, e vorba despre nașterea din nimic… Nimicul acesta fundamental condiționează el însuși, prin legile fizicii care se nasc acolo, existența Universului. Un lucru mai straniu decât acesta este greu de imaginat. Dar Universul însuși, cum de s-a născut? Ce e sigur, e faptul că nimicul acesta poartă cu sine taine care trebuie descifrate, pentru a putea înțelege întreg Universul.
Nu poți face ceva din nimic, spunem noi din perspectivă rațională. Nu, afirmă visătorii, poți face orice din nimic, pentru că nimicul există atunci când omul decide să-i dea sens. Nimicul este un concept inventat de om pentru a explica, de regulă, ceva ce nu se poate percepe cu ajutorul simțurilor. O idee se naște din nimic, ca mai apoi să explodeze și să poată schimba chiar lumea. Brâncuși a mărturisit, la finalul vieții lui, ceva care surprinde transformarea nimicului: „Eu nu creez păsări, ci zboruri.”
Și cum este atunci când noi facem ceva din foarte puțin? Vorbim, desigur, despre forța imaginației noastre…
Arhiva rubricii În marginea filosofiei de Ionuț Cristache
A doua față, roman de Ionuț Cristache la Editura Leviathan, 2022, ediție tipărită, click aici; ediție online, free download, click aici.