Eveniment: Prof. dr. habil. George Grigore, Universitatea din București, laureat al Premiului „Sheykh Hamad pentru Traducere și Înțelegere Internațională” (Doha, Qatar, 2023)

295
george grigore(1)

Premiul „Sheykh Hamad pentru Traducere și Înțelegere Internațională” a fost lansat la Doha, Qatar, în 2015. Este un premiu internațional care se acordă pe baza evaluărilor întocmite de jurii independente, formate din specialiști din întreaga lume.

Premiul are două categorii: „Realizări” și „O singură carte”. Categoria „Realizări” se referă la toate traducerile făcute de un traducător sau de o instituție, fără limită în timp, traduceri ce constituie o contribuție esențială la cunoașterea culturii arabe, iar categoria „O singură carte” se referă la traducerea unei singure cărți, cu impact cultural major, în ultimii cinci ani.

Pentru anul 2022, s-au acordat premii pentru traduceri din limba arabă în turcă, engleză, română, vietnameză, swahili etc.

Prof. dr. habil. George Grigore, de la Secția de Arabă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București, a fost premiat, cu această ocazie, la categoria „Realizări”, pentru întreaga sa activitate de traducător. Dintre lucrările sale, menționăm traducerea în limba română a unor opere fundamentale pentru cultura arabo-islamică, așa-numitele, în arabă, ummahātu l-kutub (maicile cărților, cărțile esențiale), din domeniul religios, filosofic, mistic, sapiențial: Coranul; Al-GhazaliFirida luminilor; Ibn Tufayl HayybinYaqzan; Ibn RușdCuvânt hotărâtor; Ibn ‘ArabiGeneza cercurilor; Ali binAbiTalib – Nahj al-balagha; Ibn Sīnā (Avicenna) – Cartea definițiilor;  al-Kindī–Despre filosofia primă Kalila şi Ibn al-Muqaffa‘ – Kalila şi Dimna sau Poveştile lui Bidpai.

Sau din literatura contemporană: Mahmoud Darwish – Sunt Arab; Samih al-Qasim – Poeme; Khazal AlmajidiPasărea celor patru zări; Ghalia KhojaEpifanie ugaritică și încă multe altele.

Premiile – plachetă și medalie – au fost înmânate laureaților, într-o festivitate grandioasă, de către prințul Sheykh Thani bin Hamad Al Thani, pe data de 29 ianuarie 2023, la Doha. 

Articole și traduceri din limba arabă de George Grigore în revista „Leviathan”, click aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.