Fernando Pessoa

22
Fotografie din 1914
Fotografie din 1914

fila-de-calendar-rubrica-leviathan.ro_La 30 noiembrie 1935 s-a stins din viață la Lisabona Fernando António Nogueira Pessoa (n. 13 iunie 1888), cunoscut ca Fernando Pessoa, poet, eseist, reprezentant al modernismului lusitan.

Este considerat unul din cei mai importanți poeți portughezi din toate timpurile, valoarea lui fiind comparată cu cea a lui Camões. Criticul American Harold Bloom, în cartea sa The Western Canon (Canoanele vestului), afirma despre Pessoa că, alături de Pablo Neruda, este cel mai reprezentativ poet al secolului XX.

Așa cum spune și Octavio Paz, poetul nu are biografie. Biografia lui este opera. Secretul lui, de altfel, e scris chiar în numele pe care-l poartă: „pessoa” înseamnă „persoană” în portugheză și vine de la persona, masca poeților romani.

Povestea sa s-ar putea reduce la irealitatea vieții lui cotidiene și realitatea ficțiunilor lui. Aceste ficțiuni sunt heteronimii autorului, poeții Alberto Caeiro, Álvaro de Campos, Ricardo Reis, cărora le-a inventat și biografii și sub numele cărora a scris. Și, mai ales, Fernando Pessoa însuși.

Mensagem (Mesaj) a apărut în 1934, la Parceria António Maria Pereira din Lisabona, fiind singurul volum de versuri în limba portugheză publicat de Fernando Pessoa în timpul vieții (cu mai puțin de un an înaintea morții). Sunt reunite și perfect ordonate, după principii numerologice, 44 de poezii scrise între 21 iulie 1913 și 16 martie 1934, de-a lungul a douăzeci și unu de ani, în perioada de maturitate creatoare a poetului. Pessoa și-a lansat volumul la 1 decembrie, ziua în care portughezii comemorează restaurarea independenței (1640), după șaizeci de ani, timp în care coroana a fost asigurată de Filipii spanioli.

Cu Mesaj, Pessoa a concurat la un prestigios premiu literar (premiul Antero de Quental), pe care l-a câștigat, dar la categoria a doua. Prin insistențele lui António Ferro, prietenul și admiratorul său, totodată directorul Secretariatului Propagandei Naționale, instituție ce promova concursul, s-a încercat o «reparație», fiindu-i atribuită aceeași sumă de bani ca și obscurului câștigător al primei categorii. – Dan Caragea, Fernando Pessoa,  „Mensagem”/„Mesaj”, fragmente, prezentare și traducere din limba portugheză, în revista „Leviathan”, nr. 3 (12), iulie–septembrie 2021, pp. 16–21 – citește integral aici.

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.