„Filosofii căzute din avion” de Ionuț Cristache

148
ionut cristache tableta leviathan.ro

in marginea filosofiei rubrica leviathan.roCu silă de tot ceea ce ni se întâmplă, vă scriu la ceas apăsător de toamnă românească. De fapt, vă povestesc despre cum suntem și cum urmează să fim.

Un domn obosit, cu privirile pierdute spre Turnul Chindiei din orașul meu dormitând în înserare, m-a oprit într-una din aceste zile tot mai mici și mi-a zis: „Prietene, viața nu e o roată care se tot învârte, e doar o dramă cu final așteptat, decorul e perfect, așteptăm sfârșitul și coborâm cortina, ca într-un palat de zahăr ars”. Ce să-i răspund? Eu tocmai citisem niște știri mai vechi, după care două familii dintr-o localitate din județul Suceava au reclamat o formă de poluare mai puțin obișnuită: ploaia cu fecale. Localnicii susțineau că acest fenomen este „cauzat” de avioanele care tranzitează zona. „Noi locuim în zona centrală a localității, pe șoseaua ce leagă localitatea Stroiești de satul Zaharești. În mod repetat, casele, curțile, autoturismele și anexele sunt acoperite cu resturi de materii fecale, iar rufele puse la uscat trebuie, de foarte multe ori, spălate din nou”, a afirmat Vasile Mihoc, unul dintre localnicii afectați de acest tip de poluare. Mă gândesc că în avioane erau bărbații politici ai acestei țări, în tot felul de campanii cu alegătorii obosiți, de la sol. Cărora, iată, le-au trimis mesaje doctrinare.

M-aș fi întors la târgovișteanul meu obosit, aveam chef să-i spun că elita politică de azi, ca și cea de ieri, nu are timp să fie lirică, ea râgâie și halește și behăie pe toate drumurile. E obsedată de chestiile mari, face colecție de butoni de cămașă și se ascunde în spatele ochelarilor „heliomați”. Așa s-o fi zicând? Lentilele jos, , lumea noastră e și ca aici: locuitorii dintr-o comună de la lângă Sibiu n-au vrut ca autoritățile să continue lucrările pentru alimentarea cu apă și pentru canalizare, de teama facturilor prea mari, urmând să protesteze și să ceară demisia primarului, din această cauză. Oamenii s-au opus acelui proiect și au spus că „mai bine beau apă din izvor, chiar dacă apa nu este potabilă”. Proiectul de apă și canalizare pentru localitatea sibiană era în valoare de 8 milioane de euro, bani asigurați din fonduri europene. Cu toate acestea, sătenii au cerut oprirea lucrărilor la apă și canal, precum și demiterea primarului. Așadar, urmașilor lui Cioran le-am trimis aceste cuvinte ale unui celebru filosof francez: „Scriu fără să văd, peste tot unde nu va fi nimic Acestea, prieteni, sunt două știri despre noi, sunt de ieri, dar au rămas actuale și ruginite și acum.

Tot cu ceva timp în urmă, căldură și aglomerație… Am depășit o căruță și am trecut pe linia continuă. Un tânăr domn polițist mi-a făcut, amabil, semn să opresc. „Știți ce-ați greșit?”, m-a întrebat. „Nu prea”, am zis și l-am privit au atenție, parcă figura lui îmi era cunoscută. „Linia continuă…”  M-am cam enervat: „Domnule, am spus, ce caută o căruță pe aici?”  A zâmbit și a ridicat din umeri… „Și-apoi, am continuat eu indignat, doar nu trebuia să stau două sute de metri, cât ține linia continuă, în spatele căruței?” Tânărul polițist încă zâmbea… „Eu mai țin minte, domnule profesor, o lecție de filosofie, făcută cu dumneavoastră, despre dreptate…” Aha, acum știu, mi-a fost elev, am zâmbit și eu! S-a uitat cu simpatie la mine: „Nu v-am uitat, ați fost dascălul meu preferat Am mai stat puțin de vorbă. „Țin minte de la dumneavoastră, a continuat, sunt două temeiuri ale dreptății, așa ne-ați învățat, sufletul și rațiunea…” „Aha, am adăugat eu, azi temeiul tău e sufletul! Să trăiți, domn profesor”, a mai zis el…

Uite, domnule, am mai gândit eu o bună bucată de drum, e folositoare și filosofia mea la ceva… Mai țineți minte cum afirma expiratul nostru președinte, în urmă cu niște ani?  Școala scoate două feluri de tineri, tâmpiți și filosofi… Am avut noroc, l-am întâlnit pe cel de-al doilea…

Arhiva rubricii În marginea filosofiei de Ionuț Cristache

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.