„În pustietatea cuvintelor (13)” de Nicolae Lotreanu

119
nicolae lotreanu cugetari al treilea ochi

logo al treilea ochi Un om mi-a stârnit compătimirea ca nimeni altul. Mi-a mărturisit că el s-a născut într-o iarnă atât de înşelătoare încât a ratat sosirea primăverii, care s-a sfârşit atât de repede că vara, în aşteptarea căreia a rămas, părea să se întoarcă mereu spre iarnă şi aşa, obosit să tot aştepte, a mai rămas doar cu toamna…

Dacă un individ îşi nesocoteşte potenţialităţile, numai el este de vină că ceilalţi nu-l bagă în seamă. Cine nu devine om și intră doar sub umbrela drepturilor omului, este fie inutil, fie un risipitor, sau chiar un distrugător. Asiaticii ştiu cu mult înaintea europenilor adevărurile elementare.

Unii susțin că societatea occidentală se află pe toboganul unei decadenţe vertiginoase. Să fie Orientul, care abia acum pare să-şi fi descoperit identitatea, atât vechea, cât şi noua Stea Polară?

Pragmaticul cercetează ce nu poate crede şi crede ce nu poate cerceta.

Dacă în copilărie nu ai fost curios, în tinerețe cercetător, la maturitate laborios, iar la bătrânețe nu ai devenit înțelept, probabil că nu ai trăit.

Ignoranța și autoamăgirea destramă treptat țesătura spiritului uman.

Atâta frumusețe moare… Și numai pentru că e vie!

Biblioteca este un loc în care, dacă nu intri este ca și când nu ai fi existat, dar dacă nu ieși la timp, te rătăcești printre cărți pentru totdeauna.

A învăţa nu înseamnă a şti. Adeseori învăţul aduce ne-învăţul. Noroc că există… dezvăţul.

Cioran s-a apropiat de legionari pentru că era un voluntarist incorigibil, iar Eliade a făcut același lucru, disperat că, fără un fundament, îţi fuge pământul de sub picioare.

Ni se pare că drumul nostru spre nenorocire ne sălbăticeşte, iar cel spre fericire ne umanizează. Să nu uităm însă că uneori este invers și că atât nenorocirea cât şi fericirea nu există decât în mintea noastră. Decisivă este deci lucrarea interioară.

În fapt nu există bine și rău, ci doar inconștiență. Când, sub presiunea reproducerii vieţii animale, cunoaşterea şi conştientizarea au devenit paralele („adevăratul” păcat originar), conştiinţa a intrat în bezna materialismului progresist. Reacţia recesivă a naturii umane a fost isihasmul – fuga de cunoaştere şi cufundarea în conştientizare pentru a aprinde o lumânare eternă în calea rătăcirilor omenirii.

Arhiva rubricii Al treilea ochi de Nicolae Lotreanu

Arhiva rubricii Receptare și comunicare de Nicolae Lotreanu

Vezi și arhiva rubricii Patologie politică: realități românești de Nicolae Lotreanu

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.