„În pustietatea cuvintelor” (35) de Nicolae Lotreanu

85
inteligenta maxime filosofie nicolae lotreanu

logo al treilea ochi Nicio ființă nu poate fi responsabilă dacă nu este liberă: nu responsabilitatea permite libertatea, ci libertatea generează responsabilitate.

Dacă cerul ar fi senin în fiecare clipă, singura ființă de pe pământ ar fi o linie dreaptă.

Cunoașterea adevărului nu poate fi decât instantanee. Versul lui Eminescu, „Unde vei găsi cuvântul să exprime adevărul?”, este înfricoșător. Răspunsul este unul singur: nicăieri. Adevărul nu poate fi exprimat prin limbajul articulat, chiar dacă intuiția îl revelează.

Istoria este ciclică. Ciclurile pot să se rostogolească într-un cerc vicios sau să fie ascensionale. Cercul este inerțial, spirala este aportul nostru conștient.

Inteligența este foarte înșelătoare: te păcălește chiar și pe tine însuți!

Mediocritatea împrumută idei. Le reduce la un numitor comun cu propria receptare. Apoi le disecă până la ultima fărâmă de nimic. Ca să-și apere procedeele, este capabilă de atentate criminale la cele mai valoroase opere ale umanității.

Eu mă străduiesc să nu mai am păreri pentru că ele nu ajută la nimic, nu pretind nici că spun adevăruri pentru că nimeni nu poate exprima un adevăr în limbajul articulat, chiar dacă îl intuiește; eu pun întrebări, ofer unele răspunsuri, încerc să stimulez cât mai mulți oameni să-și pună întrebări și să reflecteze până când ajung la un punct comun cu alții și cu ideile lumii, să isc ici-colo câte o scânteie de comunicare în lumină.

Nu mai știu care antic regreta că lumea se conduce după păreri, dar n-a prevăzut că există oameni care și-ar dori ca lumea să se conducă doar după părerea lor.

S-a scris și s-a publicat enorm pe această planetă, încât nimeni nu ar putea citi măcar o parte semnificativă. Am ajuns astfel la acest paradox urât: cărțile din cărți se scriu. Și la refuzul deliberat al lecturii. Nu ar fi mai onest ca, cine e în stare să scrie oricâte cărți dorește, să publice una singură?

Să spui că omul aspiră la libertate este un nonsens: nu poți fi om dacă nu ești liber.

A fi liber nu înseamnă a face orice, ci a face ceea ce susține și afirmă devenirea umană. Omul nu este, ci devine, iar câmpul libertății se extinde în ritmul acestei deveniri.

Arhiva rubricii Al treilea ochi de Nicolae Lotreanu

Arhiva rubricii Receptare și comunicare de Nicolae Lotreanu

Vezi și arhiva rubricii Patologie politică: realități românești de Nicolae Lotreanu

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.