![Morile de vânt ale justitiei De la arta cuvântului la confesiuni și opinii juridice prin ochiul cinic al unui avocat logo rubrica leviathan.ro](https://i0.wp.com/leviathan.ro/wp-content/uploads/2018/08/Morile-de-v%C3%A2nt-ale-justitiei-De-la-arta-cuv%C3%A2ntului-la-confesiuni-%C8%99i-opinii-juridice-prin-ochiul-cinic-al-unui-avocat-logo-rubrica-leviathan.ro_.jpg?resize=210%2C154&ssl=1)
Conform unui proiect de lege inițiat de Ministerul Justiției și aprobat de Guvern, a fost reglementată o nouă infracțiune de corupție, și anume, infracțiunea de mituire a funcționarilor publici străini. Pedeapsa aplicabilă pentru această infracțiune este de închisoare între 2 și 7 ani pentru persoanele fizice, iar pentru persoanele juridice suma corespunzătoare unei zile-amendă este cuprinsă între 3.000 lei și 150.000 lei.
Funcționarul public străin este definit ca fiind orice persoană, numită sau aleasă, care deține o funcție legislativă, administrativă sau judiciară într-o țară străină, orice persoană care exercită o funcție publică pentru o țară străină, inclusiv pentru o agenție de stat sau o întreprindere publică și orice funcționar sau agent al unei organizații publice internaționale.
Infracțiunile de mituire a unui funcționar public străin cad în competența Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Dacă întâlnesc un caz de mituire a unui funcționar public străin, procurorii parchetelor de pe lângă instanţele judecătoreşti sunt obligați să anunțe de îndată procurorii din cadrul DNA.
Rubrica „Juridice” fiind interactivă, așteptăm întrebările dvs. pe site (la comentarii) sau la adresele de e-mail: zorzoliu.iulia@gmail.com, leviathan.romania@yahoo.com, costintuchila@gmail.com, pusa.roth@yahoo.com
Iulia Zorzoliu este membră a Colegiului Consilierilor Juridici București.