Însemnări de la o lansare de carte: „Cincizeci de mini-proze” de Mircea Bodnariu, Editura Leviathan

127
Pușa Roth, Mircea Bodnariu, Costin Tuchilă, Mircea Constantinescu. Foto: Mihai Buzatu
Pușa Roth, Mircea Bodnariu, Costin Tuchilă, Mircea Constantinescu. Foto: Mihai Buzatu

logo editura leviathanLa Librăria „Mihai Eminescu” din București a avut loc ieri, 23 octombrie 2024, în prezența unui public numeros, lansarea cărții Cincizeci de mini-proze de Mircea Bodnariu (detalii și fragmente din volum, click aici), apărută la Editura Leviathan. Despre editură, colaborarea cu scriitorul Mircea Bodnariu, publicat în fiecare număr al revistei trimestriale „Leviathan” (click aici), începând cu nr. 1/2021, dar și despre calitățile prozei sale a vorbit scriitoarea Pușa Roth, directorul editurii. Criticul literar Costin Tuchilă a prezentat o posibilă filiație a literaturii lui Mircea Bodnariu, trimițând la absurdul și bizareriile din proza lui Franz Kafka, mai ales din Metamorfoza și textul foarte scurt, de nici două pagini, Odradek (v. aici). Totodată a remarcat că aceste „mini-proze” scrise cu mână sigură, într-un stil economic care amintește de proza engleză, pot fi considerate de fapt mini-romane, pline de sarcasm și de umor, cu evidentă trimitere la societatea contemporană. Scriitoarea Victoria Milescu a vorbit despre originalitatea prozei lui Mircea Bodnariu, care îl plasează printre prozatorii remarcabili de astăzi. Dramaturgul Constantin Venerus Popa a apreciat, la rândul său, calitatea scriiturii autorului făcând posibile analogii cu nuvelistica lui Gogol (Portretul și Nasul). Actorul Mircea Constantinescu a delectat publicul cu lectura plină de nuanțe și expresivitate a câtova dintre prozele din volum.

Mircea Bodnariu
Mircea Bodnariu. Fotografie de Mihai Buzatu

Mircea Bodnariu, profesor universitar de matematică, a făcut destăinuiri despre felul în care a început să scrie literatură.

Imagini de la lansare

Portalul Editurii Leviathan, click aici.

Cărți ale Editurii Leviathan și revista „Leviathan” (ultimele exemplare) la Librăria „Mihai Eminescu” din București, click aici.  

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.