John Malkovich îl va interpreta pe Sergiu Celibidache în filmul biografic „Cravata galbenă”

38
primul film artistic romanesc

logo rubrica imago leviathan.roPentru prima oară în istoria filmului românesc, un actor internațional, nominalizat la Oscar, va interpreta rolul unei personalități românești.

John Malkovich, nominalizat de două ori la premiile Oscar, îl va juca pe Sergiu Celibidache, marele dirijor român, în coproducția româno-britanică Cravata galbenă. Filmul este produs de Oblique Media și Celi Films. Producătorii sunt Adela Vrînceanu Celibidachi, Cristina Dobrițoiu, Titi Rădoaie și James Olivier.

Cravata galbena este un film biografic în care se prezintă viața unuia dintre cei mai mari dirijori ai lumii. Celibidache a fost un dirijor controversat, extrem de exigent, iubit și detestat în același timp, considerat un geniu de mulți. Viața sa este prezentată în acest film începând cu copilăria  până aproape de finalul vieții – de la obscuritate și sărăcie până la succesul internațional pe tot mapamondul.

„Sunt încântat și onorat să am oportunitatea să îl interpretez pe dirijorul Sergiu Celibidache. Un talent unic, el este considerat unul dintre cei mai mari vizionari ai muzicii clasice din ultimul secol. Să îl joc pe Celibidache în ultimii ani ai vieții sale va fi o provocare și o călătorie fascinantă.”John Malkovich.

Sergiu Celibidache (28 iunie/11 iulie 1912–14 august 1996, La Neuville-sur-Essonne, Région Centre, Franța) s-a născut în Roman, Neamț, a trăit la Iași și a fost alungat de acasă de tatăl său când și-a declarat dragostea pentru muzică. După ce a trăit pe străzile Bucureștiului, a ajuns la Berlin în grija compozitorului Heinz Tiessen și a devenit cel mai tânăr dirijor al Filarmonicii din Berlin. Și-a continuat cariera pe cele mai mari scene ale lumii fiind considerat un simbol al secolului 20. Refuzul de a face înregistrări, cât și temperamentul său au stârnit nenumărate controverse.

Malkovich, un iubitor al muzicii clasice, îl va juca pe Celibidache în anii maturității. Des Hamilton, câstigător al premiului BAFTA pentru cel mai bun casting în 2011 pentru filmul Top boy și câstigător al Casting Society of America în 2019 pentru filmul Jojo Rabbit, este directorul de casting al filmului Cravata galbenă.

Cravata galbenă se va filma în România, în primăvara și vara anului 2022, în regia lui Serge Ioan Celebidachi (fiul dirijorului), după un scenariu scris de el și de către James Olivier.

Vezi: Sergiu Celibidache – 25. „Dumnezeu m-a sărutat de două ori pe frunte când
m-am născut”, interviu cu Ioana Celibidache realizat de Pușa Roth, la rubrica „Document”, revista „Leviathan”, anul IV, nr. 3 (12), iulie–septembrie 2021, pp. 50–54, click aici.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.