Leslie Nielsen – articol de Raul Gabriel Gavra

35
Leslie Nielsen și Nancy Malone în filmul „Bonanza”, 1967
Leslie Nielsen și Nancy Malone în filmul „Bonanza”, 1967

În urmă cu 95 de ani, la 11 februarie 1926, în Regina, capitala provinciei canadiene Saskatchewan, s-a născut actorul și producătorul Leslie William Nielsen, cunoscut în special pentru rolul doctorului Rumack în Avionul buclucaș, pe care Institutul American de Film l-a inclus într-o listă cu cele mai bune 10 filme de comedie din toate timpurile (2008), iar un sondaj din Marea Britanie l-a poziționat pe locul al doilea într-un top asemănător (2007), și cel al ofițerului de poliție Frank Drebin în seria Un polițist cu explozie întârziată (bazată pe Echipa de poliție!). De asemenea, poate fi amintit rolul președintelui Baxter Harris (în Comedie de groază 3 și Comedie de groază 4). Într-o carieră de 60 de ani, artistul a apărut în peste 100 de filme și 1.500 de programe TV, portretizând peste 220 de personaje. Doar în 1950 a apărut în 46 de programe în direct.

Părinții lui erau Mabel Elizabeth și Ingvard Eversen, născut în Danemarca, polițist în cadrul Poliției Regale Canadiene. Jean Hersholt, unchi, a fost un actor danez-american. Este cunoscut mai ales pentru că a jucat în serialul radio Dr. Christian și în filmul Heidi. Leslie a avut doi frați. Erik, fratele mai mare, a fost viceprim-ministru al Canadei.

După terminarea Școlii de Arte „Victoria”, Leslie s-a înrolat în Forțele Aeriene Regale Canadiene, a lucrat ca DJ la un radio din Calgary și, în cele din urmă, s-a înscris la Academia de Arte Radio „Lorne Greene” (Toronto). A primit o bursă pentru Neighborhood Playhouse (New York), motiv pentru care a plecat în Statele Unite. După terminarea studiilor, la TV, a debutat într-un episod al seriei Studioul unu. Prima parte a carierei sale a fost axată pe drame. După apariția în Avionul buclucaș, este distribuit mai mult în comedii, publicul și regizorii remarcându-i talentul comic (pentru umorul absurd). O mare parte din viață, a fost surd, fiind nevoit să poarte proteze auditive.

La 12 decembrie 2003, a primit titlul de Ofițer al Ordinului Canadei. Trei stele îi poartă numele (în Hollywood, Toronto și Palm Springs).

În 28 noiembrie 2010, Leslie Nielsen a murit în somn de pneumonie. A fost înmormântat în cimitirul Evergreen din Fort Lauderdale. A ales ca epitaf „Let’ er rip” („Dă-i drumul”), referire la farsa lui preferată (legată de vânt).

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.